Gemeente Groningen

3
DEC
11.30

Plannen en Projecten


* Ouderenbeleid in 2020

* Hoe ziet Groningen er uit in 2020?

Ouderenbeleid in 2020

Nu nog midden in werk, gezin en hobby. Over twintig jaar zitten we in een andere fase. Onze ouders en grootouders gingen op hun vijfenzestigste met pensioen en vooral uitrusten van een werkzaam leven. Maar tegenwoordig lijken we rond de zestig een tweede leven in te gaan. De één maakt de reis van zn leven, de ander gaat eindelijk buiten wonen of heeft nu tijd voor vrijwilligerswerk.

Het overheidsbeleid voor ouderen in het jaar 2020 zal er heel anders uit zien. Waar gaan de ouderen van 2020 wonen? Hoe gaan zij hun vrije tijd besteden? Hoe wordt de zorg georganiseerd? Allemaal vragen, die pas in 2020 een antwoord behoeven, maar die nu al om strategische beslissingen vragen.

Daarom is de gemeente bezig te verkennen hoe Groningen er in 2020 uit kan zien. Nu is dat nooit helemaal te voorspellen. Er gebeuren allerlei onverwachte dingen. Maar er zijn altijd wel een paar mogelijke ontwikkelingslijnen te ontdekken. De gemeente heeft dat gedaan door drie toekomstscenarios op te stellen. Blijft de wereld min of meer zoals hij is? Gaat de overheid meer voor alles zorgen? Of gaat het de kant op van ieder voor zich en als je geld hebt dan zit je goed?

OP 13 DECEMBER ORGANISEREN WIJ HIEROVER HET TOEKOMSTDEBAT 2020

Het debat vindt plaats in het Treslinghuis, Klaprooslaan 120 in Groningen en start om 20.00 uur. Hanneke Kappen leidt het debat.

Mede namens Wethouder Paas nodigt de gemeente u uit om deel te nemen aan dit Toekomstdebat.
Omdat de zaal een beperkte capaciteit heeft, vragen wij of u zich van te voren wilt opgeven. Dit kan per mail, per fax (op nummer (050) 318 29 03 t.a.v. Debatcentrum Waag) of per post naar Debatcentrum Waag, Antwoordnummer 2977, 9700 WR Groningen. Een postzegel is niet nodig.

Het debat heeft twee doelen:


1. Allereerst voeren we het debat over de toekomstscenario's. Natuurlijk is het waar dat je niet domweg voor één scenario kan kiezen. De wereld blijkt toch minder maakbaar dan we wel eens dachten. Zo heeft de stand van de economie een doorslaggevende invloed op het realiteitsgehalte van de scenario's Ook zal je in 2020 te maken hebben met de persoonlijke lifestyle van de ouderen uit die tijd. Toch is het te simpel om de toekomst geheel over te laten aan economische wetten en individuele voorkeuren. Met andere woorden: het is een goede zaak als de overheid een idee heeft over de gewenste toekomst.

2. Als in 2020 een kwart van de Groningse bevolking 55-plus geworden is, moet je je daar nu reeds op voorbereiden. Je moet dat natuurlijk niet overdrijven. Tal van zaken kunnen uitstekend in 2010 of 2015 geregeld worden. Maar er zijn een aantal themas, waarvan het nuttig is om daar nu reeds het debat over te voeren en beslissingen over te nemen. Wordt het noorden van het land de grijze uitspanning van Nederland? Zullen er wijken komen, die speciaal ingericht worden voor ouderen met bijbehorend voorzieningenniveau en leefomgeving of blijven we de evenwichtige leeftijdsopbouw omhelzen? Keren de welgestelde ouderen vanuit de dorpen terug naar de stad of zullen we juist het omgekeerde zien? Gaan de zorgvoorzieningen verder vercommercialiseren en hoe regelen we het dan voor de mindervermogende ouderen? En blijven de jongeren van straks onze voorzieningen wel betalen?

De resultaten van dit debat gaat de gemeente gebruiken in de Ouderenvisie 2020, die begin volgend jaar gepubliceerd wordt.