Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT

Wit-Russische overheid verbiedt onafhankelijke organisaties LSVb en CDA roepen Nederlandse regering op tot internationale actie

Utrecht, 3 december 2001 - Het Wit-Russische regime wil via een rechtszaak de studentenbond BSA (Belarusian Students' Association) verbieden. Hiermee heeft president Lukashenko openlijk de aanval ingezet op organisaties die niet aan zijn kant stonden tijdens de presidentsverkiezingen van 9 september j.l. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het CDA roepen de Nederlandse regering op de acties van het regime opnieuw op de agenda te zetten bij de Europese Unie en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Het CDA heeft hiertoe kamervragen gesteld.

De 'overtredingen' die BSA volgens het Ministerie van Justitie begaan heeft, zijn het afdrukken van hun officieel rood-witte logo in zwart-wit en het openbaar gebruiken van de letterlijke Engelse vertaling van de naam van hun organisatie. Het Wit-Russische Ministerie van Justitie heeft er geen geheim van gemaakt, dat de aanklacht tot doel heeft de studentenbond te straffen voor haar pro-democratische 'Get Out To Vote' acties tijdens de presidentsverkiezingen. Hoewel de rechter de absurditeit van de aanklacht lijkt te beseffen, heeft hij waarschijnlijk van politieke zijde de opdracht gekregen BSA te sluiten. De uitspraak wordt deze week verwacht.

Lukashenko's regime staat bekend als 'de laatste dictatuur in Europa' en de afgelopen presidentsverkiezingen werden door de OVSE omschreven als 'ondemocratisch'. Diverse andere organisaties hebben in de afgelopen twee maanden dezelfde soort waarschuwingen gekregen als BSA en volgens mensenrechtenorganisaties is dit waarschijnlijk de eerste in een reeks liquiditatie-rechtzaken. Ze vrezen dat Lukashenko zijn positie als herkozen president zal gebruiken om elke overgebleven onafhankelijke stem de kop in te drukken.

Vorige week nog was een delegatie Wit-Russische studenten op bezoek bij de LSVb. Dit in het kader van het samenwerkingsproject van BSA, LSVb en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken om onafhankelijke studentenraden op te zetten aan de Wit-Russische universiteiten. Met het verbieden van BSA worden dit soort democratiseringsprojecten onmogelijk gemaakt. Steun vanuit de internationale gemeenschap is juist nu noodzakelijk. Daarom roepen de LSVb en de CDA-kamerleden Eurlings en Verhagen de Nederlandse regering op de ondemocratische situatie in het algemeen en de situatie van de BSA in het bijzonder bij de EU en de OVSE aan de orde te stellen.


---