Ingezonden persbericht


- Juridische Nieuwsbrief Duitsland - december 2001
Geachte dames en heren,

Wij informeren u bij deze over juridische ontwikkelingen in Duitsland die mogelijkerwijs van waarde kunnen zijn voor uw organisatie, uw leden en/of relaties.

De Juridische Nieuwsbrief Duitsland is een kosteloze service van Anwaltskanzlei Strick en verschijnt maandelijks. Eerdere edities staan vermeld op onze website (www.strick.de/nieuwsbrief/).

In deze nieuwsbrief worden de volgende onderwerpen besproken:


1. Zonder vrijstelling geen opdrachten meer in Duitsland
2. Schuldrechtsreform maakt nieuwe algemene voorwaarden noodzakelijk
3. Nieuwe failllissementswetgeving vanaf 01 december
4. Internationaal faillissementsrecht

5. Verhoging beslagvrije voet

6. De e-commerce-richtlijn is in Duitsland omgezet
7. De Vertrauensfrage

8. Nederlandse zomervakanties en bouwvak in 2002
9. Lezingen

### 1. Zonder vrijstelling geen opdrachten meer in Duitsland

Verscheidene keren hebben wij over de nieuwe 15% voorheffingsregeling bericht (zie uitgave mei 2001 en oktober 2001 van de Juridische Nieuwsbrief Duitsland). Ook in Duitsland wordt deze regeling steeds meer bekend. Kort samengevat komt het standpunt van veel adviseurs erop neer dat opdrachten alleen nog maar aan bedrijven gegund moeten worden die over een vrijstelling beschikken. Dit heeft alles te maken met de aansprakelijkheid van de opdrachtgever voor het geval dat hij ten onrechte het volledige bedrag aan de binnen- of (buitenlandse) ondernemer uitbetaald. Ons advies is dan ook: vraag een vrijstelling aan indien u enigszins bouwgerelateerd werkt, waarbij onder bouwgerelateerd ook moet worden verstaan: het plaatsen van een winkelinrichting, interieurwerkzaamheden, werkzaamheden aan (petrochemische) installaties, pipelines etc. Bent u opdrachtgever van een Nederlands of Duits bedrijf en worden er werkzaamheden van welke aard dan ook, die betrekking hebben op een situatie in Duitsland, uitgevoerd: houd dan 15% van het betaalbedrag in en draag het af aan de fiscus, tenzij de betalingsontvanger over een vrijstelling beschikt of kan aantonen dat hij niets met deze meer dan verwarrende regeling te maken heeft.

### 2. Schuldrechtsreform maakt nieuwe algemene voorwaarden noodzakelijk

Vanaf 01-01-2002 worden een groot aantal nieuwe bepalingen in het Duitse Burgerlijke Wetboek (BGB) gewijzigd. Wij zullen de belangrijkste veranderingen in de loop van de tijd toelichten. Diegene onder u of onder uw leden die volgens de condities van het Duitse recht werken, zullen met de wijzigingen te maken krijgen. Met voorrang moeten echter vele algemene voorwaarden aan de nieuwe situatie worden aangepast, omdat zij in grote delen in strijd kunnen zijn met de nieuwe bepalingen. Ons kantoor biedt u aan middels een quick scan uw voorwaarden op probleemgebieden te onderzoeken en op basis van deze scan, een offerte voor het redigeren van uw voorwaarden op basis van de toekomstige situatie op te stellen. Deze quick scan kost slechts 200 ¤.

### 3. Nieuwe faillissementswetgeving vanaf 01 december

Zoals in onze nieuwsbrief van oktober vermeld, stijgt het aantal faillissementen in Duitsland naar ca. 33.000 in het jaar 2001. Hoe deze faillissementen worden afgewerkt, is geregeld in de Insolvenzordnung uit het jaar 1999 die nu geactualiseerd wordt. De belangrijkste punten:
a) De procedure wordt op verzoek van de debiteur of van een crediteur in geval van betalingsonmacht geopend. Voor het geval dat de debiteur zijn faillissement aanvraagt is echter reeds dreigende betalingsonmacht voldoende. Bij juridische personen is een reden voor faillissement ook de Überschuldung (technisch faillissement). b) Bij opening van het faillissement wordt over het algemeen een Insolvenzverwalter (curator) benoemd. De rechter kan echter ook gelasten dat de debiteur zelf bevoegd blijft om over zijn vermogen te beschikken. In dit geval wordt echter een toezichthouder benoemd. c) Uiterlijk 3 maanden na opening beslist de vergadering van crediteuren op basis van een rapport van de curator of de onderneming geliquideerd of met het oog op een sanering voortgezet wordt. d) Voor de sanering staat het nieuwe middel van een Insolvenzplan ter beschikking die in veel punten lijkt op het reorganisatieplan van het Amerikaanse recht (Chapter XI). Het plan kan of door de debiteur of door de curator worden voorgelegd. De crediteuren stemmen in groepen af. e) Ook de bevoorrechte crediteuren zijn onderdeel van het nieuwe Insolvenzverfahren. Onder eigendomsvoorbehoud geleverde goederen mogen in de eerste fase van de procedure niet uit de onderneming worden gehaald. Fiduciair eigendom zal door de curator worden uitgewonnen. Uit de opbrengst ontvangt de curator de kosten voor het constateren van zekerheden, het uitwinnen en de BTW. f) In geval van liquidatie worden alle crediteuren zonder zekerheden gelijkmatig bevredigd. De preferenties uit het oude recht zijn vervallen, werknemers worden door het Insolvenzgeld bevredigd. Het salaris is voor de periode van drie maanden gedekt.

### 4. Internationaal faillissementsrecht

Een buitenlands faillissement omvat ook het in Duitsland gelegen vermogen van de debiteur indien de rechter van de staat van opening internationaal bevoegd is (de zetel c.q. het middelpunt van de belangen van de failliet is in het buitenland) en de opening niet in strijd is met de ordre public. Ondanks erkenning van het buitenlandse faillissement kan in Duitsland een Sonderinsolvenzverfahren geopend worden.

### 5. Verhoging beslagvrije voet

Ook steeds meer particulieren verkeren in staat van faillissement. De beslagvrije voet is echter sinds 1992 niet meer verhoogd hetgeen vanaf 01-01-2002 gecorrigeerd wordt. Tevens zal er in de toekomst om de twee jaar een aanpassing plaatsvinden. Voor diegenen die zaken doen met Duitse particulieren betekent e.e.a. dat het creditmanagement moet worden aangepast. Levering onder rembours aan particulieren moet hier een oplossing kunnen bieden.

### 6. De E-Commerce-richtlijn is in Duits recht omgezet

Belangrijk uitgangspunt van de nieuwe wetgevings is het Herkunftslandprinzip. Voor een aanbieder van internetdiensten betekent dit dat hij zich aan de wetten van het land, waarin hij gevestigd is, moet oriënteren, ook biedt hij zijn diensten in Duitsland aan. Bij geschillen met Duitse klanten zijn de Duitse rechters (die zijn in elk geval bij geschillen met Duitse consumenten uitsluitend bevoegd) verplicht buitenlands (in casu Nederlands) recht toe te passen. Omgekeerd geldt dit ook voor buitenlandse rechters in het geval van geschillen met Duitse aanbieders. Het is niet moeilijk te voorspellen dat de kosten van een dergelijke procedure enorm zullen zijn. Vaak zullen de rechters namelijk gebruik moeten maken van de rechtsexpertise van een universiteit, omdat hun kennis op het gebied van het buitenlandse recht ontoereikend is om tot een uitspraak te komen. Gouden tijden voor de professoren die gespecialiseerd zijn in dit soort kwesties. Voor de ondernemer op het gebied van e-commerce blijft niets anders over dan een vestiging in Duitsland op te richten c.q. zijn Nederlandse b.v. in het Duitse handelsregister in te schrijven als hij een klachtengevoelig product heeft. Alternatief kan men natuurlijk ook ervoor kiezen de over het algemeen rechtsbijstand-verzekerde klant (die zelf dus geen kostenrisico heeft) altijd gelijk te geven en hem op zijn wenken te bedienen. Zei ook: Oprichten van vennootschappen / Bedrijfsoprichting http://www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#vennootschappen

### 7. De Vertrauensfrage

Anders dan in Nederland is de Duitse regering niet gewend om met wisselende meerderheden te regeren. De fracties die de regering steunen, moeten altijd de meerderheid behalen in het parlement, anders valt de regering (dit is grondwettelijk weliswaar nergens vastgelegd, maar binnen de politiek een van de vaste uitgangspunten). Zo stond de Duitse regering dan ook voor een geweldig dilemma toen de beslissing m.b.t. het ter beschikking stellen van Duitse soldaten is het kader van de terreurbestrijding moest worden genomen. Zowel leden van de fractie van de Groenen (Grüne) alsook leden van de SPD fractie, die de regeringscoalitie vormen, waren uit overtuiging tegen het uitzenden van Duitse soldaten naar het buitenland. De regering had geen eigen meerderheid meer. Om alsnog tot een meerderheid te komen heeft bondskanselier Gerhard Schröder de stemming over deze kwestie verbonden met de Vertrauensfrage. Binnen een stemming moesten de leden van het parlement dus twee vragen tegelijk beantwoorden. "Wilt u dat deze regering blijft bestaan en wilt u dat soldaten worden uitgezonden?" De tegenstanders van de uitzending wilden uiteraard niet dat de regering over deze kwestie zou vallen en losten het dilemma als volgt op. Binnen de gelederen van de tegenstanders werd bepaald wie voor en wie tegen mocht stemmen, zodat de regering de meerderheid van 334 stemmen in elk geval zou behouden. Diegene die tegen hun "geweten" moesten stemmen!! gaven tijdens de zitting van de bondsdag een persoonlijke verklaring af, dat zij hun overtuiging aan de kant gingen schuiven omdat het voortbestaan van de regering te belangrijk was. Art. 38 van het Duitse Grundgesetz luidt: Artikel 38
(Wahlrechtsgrundsätze; Rechtsstellung der Abgeordneten) (1) Die Abgeordneten des Deutschen Bundestages werden in allgemeiner, unmittelbar freier, gleicher und geheimer gewählt. Sie sind Vertreter des ganzen Volkes, an Aufträge und Weisungen nicht gebunden und nur ihrem Gewissen unterworfen. Quod erat demonstrandum

### 8. Nederlandse zomervakanties en bouwvak in 2002

Zomervakanties 2002
bo=basisonderwijs; vo=voortgezet onderwijs
Regio Noord
bo: 29 juni t/m 11 augustus
vo: 29 juni t/m 18 augustus

Regio Midden:
bo: 20 juli t/m 1 september
vo: 13 juli t/m 1 september

Regio Zuid:
bo: 6 juli t/m 18 augustus
vo: 6 juli t/m 25 augustus

Bouwvak 2002:

Regio Noord:
15 juli t/m 2 augustus

Regio Midden:
29 juli t/m 16 augustus

Regio Zuid:
22 juli t/m 9 augustus

### 9. Lezingen

Ook dit najaar verzorgen advocaten en medewerkers van ons kantoor wederom een aantal lezingen over zakendoen in en met Duitsland.

04-12-2001 Bankieren en financieren in Duitsland
06-12-2001 Inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, Gewerbesteuer *

Meer informatie over de Nederlands Duitse Businessacademie tel. 0049 (0) 2821 77570 of http://www.businessacademie.de

Op onze website (http://www.strick.de) staat een overzicht (1992-2001) van lezingen en seminars waaraan advocaten van ons kantoor een bijdrage hebben geleverd.

In de komende maanden zullen medewerkers van ons kantoor een bijdrage leveren aan onderstaande lezingen en workshops:


* 12 december 2001
15% regeling
Nedex-Consult
Spreker: Peter Strick
Plaats: Kleve
Meer informatie: http://www.nedex.de


* 18 december 2001
15% regeling
Sprekers: Ivo Schunselaar/Peter Strick
KvK Deventer
Plaats: Deventer


* 19 december 2001
15% regeling
Sprekers: Ivo Schunselaar/Peter Strick
KvK Enschede
Plaats: Enschede

Bovenstaande nieuwsbrief is een initiatief van Anwaltskanzlei Strick (http://www.strick.de) en verschijnt maandelijks.

Tot slot nog even het volgende.

# Weet u anderen die geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Stuur hem gerust door!

# Overname of vermenigvuldiging van informatie uit deze nieuwsbrief is uitsluitend toegestaan met vermelding van bron en handhaving van de naar Anwaltskanzlei Strick leidende verwijzingen (http://www.strick.de) in deze informatie.

# Anwaltskanzlei Strick
De expertise van Anwaltskanzlei Strick heeft zich ontwikkeld op de gebieden waarin exporterende Nederlandse ondernemers advies wensen. Door de jarenlange ervaring met het Nederlandse bedrijfsleven, zijn wij in staat om juridische ondersteuning te verlenen op zeer uiteenlopend terrein:

Oprichten van vennootschappen / Bedrijfsoprichting http://www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#vennootschappen

Sluiten van contracten en overeenkomsten
http://www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#overeenkomsten

Arbeidsrecht
http://www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#arbeidsrecht

Bouwrecht
http://www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#bouwrecht

Incasso en Kredietmanagement
http://www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#incasso

Transport- en verkeersrecht
http://www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#transportrecht

Intellectueel eigendom en merkenrecht
http://www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#merkenrecht

Met vriendelijke groeten,

Anwaltskanzlei Strick
Siemensstrasse 31
47533 Kleve
Duitsland
tel. 0049 2821 72220
fax. 0049 2821 722244
e-mail: kanzlei@strick.de
internet: http://www.strick.de

Anwaltskanzlei Strick
Siemensstrasse 31
47533 Kleve
Duitsland
tel. 0049 2821 72220
fax. 0049 2821 722244
e-mail: kanzlei@strick.de