FNV BONDGENOTEN

Gedragscode om arbeidsverhoudingen glastuinbouw te verbeteren

Vandaag hebben LTO-Nederland, FNV Bondgenoten en de CNV BedrijvenBond de gedragscode voor de glastuinbouw aangeboden aan mevrouw Van Leeuwen, Directeur-Generaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij nam de code in ontvangst namens minister Vermeend. Het is de eerste sectorbrede gedragscode van Nederland.

De gedragscode is gebaseerd op bestaande Europese en Nederlandse wetgeving op het gebied van discriminatie en gelijke behandeling. Discriminatie is verboden, sollicitanten worden gelijk behandeld, de arbeidsvoorwaarden gelden voor alle werknemers en elke werknemer heeft evenveel recht op scholing, doorstroming en promotie. Werkplekken zijn zo ingericht dat de veiligheid en gezondheid van werknemers is verzekerd en ongewenste intimiteiten en pesten worden niet geaccepteerd. Door wetgeving en afspraken op deze terreinen te bundelen en specifiek voor de glastuinbouw te beschrijven hoopt de sector op een praktische en heldere wijze inhoud en uitwerking te geven aan deze afspraken.

Aan de gedragscode is een klachtenregeling gekoppeld. Wanneer werknemers een probleem hebben en er met hun werkgever niet uitkomen, kunnen ze bellen met een vertrouwenspersoon. LTO-Nederland heeft speciaal voor werkgevers een informatiepunt ingesteld, waar ze met vragen of problemen op het gebied van arbeidsverhoudingen terecht kunnen.

Oog voor elkaar in de glastuinbouw
De bonden sturen deze week al hun leden in de glastuinbouw een folder met de belangrijkste punten uit de code. Speciaal voor allochtone werknemers zijn ansichtkaarten ontwikkeld, waarin de kern van de gedragscode in het Nederlands, Engels, Turks en Marokkaans staat vermeld, plus het telefoonnummer van de vertrouwenspersoon. Ook de ansichtkaarten worden verspreid via de vakbonden. Alle werkgevers in de glastuinbouw krijgen deze week een poster toegestuurd waarop de belangrijkste punten uit de gedragscode kort zijn samengevat. De voorlichting over de gedragscode gebeurt onder het motto 'Oog voor elkaar in de glastuinbouw'.

Overige initiatieven
Een ander gezamenlijk initiatief van werkgevers en werknemers is de cursus 'Nederlandse taal en vaktechniek'. Om het onderlinge begrip te bevorderen, nemen hieraan niet alleen allochtone werknemers deel, maar ook hun collega's en leidinggevenden. Daarnaast wordt er een monitor ontwikkeld die de in-, door-, en uitstroom van allochtonen in de glastuinbouw volgt.

Noot voor de redactie,