KERKEN IN ACTIE

Extreem geweld in Midden-Sulawesi

Kerkinactie luidt noodklok
Indonesisch dorp omsingeld door Jihad strijders

Kerkinactie luidt de noodklok over de situatie in Poso, Midden Sulawesi, Indonesië. Sinds 27 november vallen moslim strijders 27 dorpen rond Tentena in Poso aan met vuurwapens, een tractor en een bulldozer. Veel dorpsbewoners zijn naar Tentena gevlucht, waar zich als gevolg van eerder geweld al veel ontheemden ophouden. De vrees bestaat dat Tentena binnenkort wordt aangevallen.

De inwoners van Tentena kunnen geen kant meer op, behalve de bossen en bergen. De Indonesische autoriteiten wekken de indruk niet te willen ingrijpen. Ze laten gewapende burgers hun gang gaan.

Kerkinactie werd afgelopen vrijdag door haar partners in Midden-Sulawesi op de hoogte gebracht van de situatie. De organisatie heeft daarop minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken een brief gestuurd met de vraag de situatie in Poso onder de aandacht te brengen van de Indonesische autoriteiten. De brief is ook rechtstreeks toegezonden aan de president en vice-president van Indonesië.

Afgelopen augustus verklaarde Laskar Jihad dat zij haar aanwezigheid in Poso zou versterken ter ondersteuning van moslimbroeders die in een strijd verwikkeld zijn met tribale christelijke groepen. Er bevinden zich tussen de 1500 en 1700 Jihad strijders in Poso. Ze dragen vuurwapens en kunnen ongestoord,militairen en politie kijken de andere kant uit,hun gang gaan. De Jihad strijders tonen openlijk hun wapens. Direct na hun komst nam het aantal incidenten toe.

Tentena is een christelijke enclave in het achterland van Poso en Palu. Jihad strijders controleren de wegen. Het dorp telt 35.000 inwoners, waarvan de helft ontheemden. De levensomstandigheden in de enclave Tentena zijn slecht, diarree en andere ziekten zijn uitgebroken en de medicijnenvoorraad is op. De voedselvoorraad slinkt snel. Als de Jihad strijders Tentena aanvallen, rest de bevolking niets anders dan te vluchten naar bossen en bergen.

Het conflict in Poso kent een lange geschiedenis. Al in de 14e eeuw waren er problemen tussen de kustbevolking (moslims) en de binnenlandse bevolking. Na een lange periode van stabiliteit, laaide het geweld in 1998 en 1999 weer op. Aan beide kanten werden gewelddadigheden gepleegd. Drie tribale (christelijke) leiders zijn berecht en ter dood veroordeeld.