Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Universitair centrum sportgeneeskunde in Utrecht op weg naar centre of excellence

De afdelingen Topsportgeneeskunde en Sportgeneeskunde van het UMC Utrecht vormen samen met het Sportmedisch Centrum KNVB in Zeist een nieuw Universitair Centrum Sportgeneeskunde (UCS) per één januari 2002. Het bestuur van het UMC Utrecht, het ministerie van VWS, NOC*NSF en de KNVB hebben hierover vandaag overeenstemming bereikt. De vier partijen willen met het UCS wetenschappelijk onderzoek uitvoeren en topmedische zorg en begeleiding bieden aan top- en breedtesporters. Hiermee is jaarlijks ruim 5,5 miljoen gulden gemoeid. Binnen het samenwerkingsverband zijn sportartsen, wetenschappers en sportfysiotherapeuten werkzaam.

Het nieuw op te zetten centrum omvat zowel klinische als wetenschappelijke activiteiten op het gebied van medische- en fysiotherapeutische (top)sportzorg in Nederland. Het centrum zoekt tevens samenwerking met het Sport Medisch Centrum Papendal en legt daarmee de basis voor een sportmedisch netwerk in Nederland.

De exploitatie van het nieuwe centrum is, zoals in de aanhef al gemeld, ruim 5,5 miljoen gulden. UMC Utrecht, NOC*NSF en VWS leggen de komende drie jaar ieder jaarlijks 300.000 gulden op tafel voor het UCS, de KNVB 150.000 gulden. Daarnaast heeft staatssecretaris Vliegenthart van VWS voor 2002 een eenmalige bijdrage van van 300.000 gulden toegezegd voor de afdeling sportgeneeskunde.

De expertises binnen de afdelingen Topsportgeneeskunde en Sportgeneeskunde UMC Utrecht en het Sportmedisch Centrum KNVB vullen elkaar goed aan. De voorgenomen samenwerking met Papendal zal dit kennisnetwerk nog verder versterken. Het UCS heeft ruime ervaring op het gebied van klinische diagnostiek. De academische omgeving in Utrecht wordt als een belangrijk voordeel gezien voor goede en snelle behandeling van blessures bij (top)sporters. Het ministerie van VWS hecht mede vanwege de plannen uit de kabinetsnota 'Sport, Bewegen en gezondheid' van afgelopen zomer sterk aan onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek op het terrein van sportgeneeskunde dat is gelieerd aan de universiteit. De Raad voor Gezondheidsonderzoek (RGO) heeft over de prioriteiten hierbij aanbevelingen gedaan. Met deze samenwerking is de basis gelegd voor het centrum voor (top)sportgeneeskunde in Nederland.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), het NOC*NSF, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht).