Gemeente Leeuwarden

Nieuwe life sciences business in Leeuwarden

Leeuwarden geeft nieuwe impulsen aan het agri-nutri profiel

Het college van b. en w. van de gemeente Leeuwarden heeft besloten de raadsadviescommissie voor Bestuur & Middelen voor te stellen om een kleine 23.000 gulden ( 10.350,--) bij te dragen aan de uitvoering van het projectplan Life sciences in Agro- en Foodtoepassingen.

Life sciences is de wetenschap (en de toepassing van de wetenschap) die zich beweegt op het grensvlak van de moleculaire biologie, de biochemie en de procestechnologie. De kennistechnologie is als perspectiefrijke lijn geïdentificeerd voor het streven van het college om het agri-nutri profiel van Leeuwarden een nieuwe impuls te geven. Uit een haalbaarheidsonderzoek is vervolgens gebleken dat in Leeuwarden de toepassing van wetenschappelijke concepten, aansluitend bij het hier aanwezige beroepsonderwijs, zeer kansrijk kan zijn.

Samen met het bedrijfsleven, het Van Hall Instituut en de Adviesraad voor de Agrarische sector (ArA) van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) zal nu een businessplan worden opgesteld voor een facilitair centrum met dure, specialistische apparatuur waarvan publieke kennisinstellingen, het bedrijfsleven en starters gebruik kunnen maken. Daarnaast worden deelnemers benaderd voor het op te richten Platform Life Sciences in Leeuwarden van waaruit weer andere initiatieven kunnen worden ontwikkeld.

De na het opstellen van het businessplan verwachte totstandkoming van een faciltair centrum waarin bedrijven hun productideeën kunnen ontwikkelen (Research & Development) en waarin studenten hun kennis kunnen vergroten, brengt een versterking van de economische infrastructuur en van de kennisinfrastructuur met zich mee. Bedrijven verankeren zich daarmee verder in Leeuwarden en omgeving en voor studenten worden bepaalde studierichtingen een stuk aantrekkelijker. Bij een succesvol gebruik van het facilitair centrum mogen ook (indirecte) effecten op de werkgelegenheid worden verwacht en kan er een nieuw potentieel aan startende ondernemers ontstaan.

Het college ziet de verdere uitwerking van deze initiatieven met hoge verwachtingen tegemoet.