Gemeente Leeuwarden

Nota Bedrijventerreinen Leeuwarden Ontwikkelingskader 2001-2010

Er dreigen tekortsituaties voor de periode 2002 2004 en latere jaren als niet versneld nieuw aanbod van bepaalde typen bedrijventerrein wordt ontwikkeld. Gelet op het inmiddels vrijwel geheel ontbreken van ruimte voor bedrijven in zwaardere categorieën en van grotere kavels voor gemengde moderne bedrijven, dient deze uitbreidingsruimte op zo kort mogelijke termijn te worden gerealiseerd. Snelle ontwikkeling van Newtonpark IV en Zwettepark Noord, c.q. Newtonpark III komt tegemoet aan het voorkomen van langdurige tekortsituaties. Wanneer een bedrijf uit de zwaardere milieucategorie komt met een ruimtevraag zal daarnaast elders binnen de Westergozone worden gezocht naar de meest geschikte locatie.

Onderzoek naar de verwachte verkoop van bedrijfsterreinen in Leeuwarden tot 2010 pleit voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsterreinen om het aanbod op peil te houden. In de visie wordt de actuele situatie beschreven van de beschikbaarheid en kwaliteit van de Leeuwarder bedrijventerreinen en de verwachte vraag tot 2010. Op grond daarvan wordt aangegeven welke maatregelen nodig zijn om het noodzakelijk aanbod op peil te houden, en waar nodig te verbeteren. De nota gaat over bedrijventerreinen, en niet over individuele bedrijfsvestigingen, nog over kantoren locaties of plaatsen voor grootschalige detailhandel.

De vraag naar bedrijventerreinen tot en met 2010 komt volgens het gematigde scenario op 151 hectare en volgens het optimistische scenario op 215 hectare. In het rapport wordt deze vraag uitgesplitst over de segmenten zwaardere bedrijven, modern gemengd, representatief en transport en distributie.

Uitgangspunt van het beleid is het tijdig kunnen voldoen aan minimaal de vraag volgens het gematigde scenario en maximaal aan de vraag van het optimistische scenario. Hiertoe zullen de volgende fasen van het Business park en het Newtonpark in ontwikkeling worden gebracht. Aangezien de tot nu toe beoogde uitbreiding in beide scenarios onvoldoende zal zijn om aan de vraag te voldoen, bestaat het voornemen om ruimte voor verdere groei voor te bereiden met de ontwikkeling van Zwettepark Noord en Businesspark fase V.

Uit een oogpunt van behoud en groei van werkgelegenheid op de bedrijventerreinen zal de gemeentelijke acquisitie worden versterkt. Voor een andere categorie, die van de combinatie wonen-werken is bekend dat er een continue vraag is, maar relatief weinig aanbod van woon/ werklocaties. Deze zullen nader worden onderzocht om meer ruimte voor aantrekkelijke woon/werklocaties te realiseren op nader te bepalen plekken in afstemming met de buurgemeenten. Daarnaast blijft de kwaliteit van de bestaande bedrijventerreinen aandachtspunt. Voor Newtonpark I zal in samenspraak met ondernemers worden bezien of er mogelijkheden zijn om tot upgrading van het terrein te komen. Realisatie van parkmanagement op nieuwe en bestaande bedrijventerreinen wordt bevorderd indien ook de gevestigde bedrijven daaraan aandacht willen besteden. Over het duurzaamheidsaspect van bedrijventerreinen zal in 2002 een aparte notitie verschijnen.