FNV BOUW

FNV Bouw sticht solidariteitsfonds

FNV Bouw en FNV Mondiaal sluiten een overeenkomst, waarbij FNV Bouw in een solidariteitsfonds geld stort voor projecten, waarvan FNV Mondiaal vervolgens het projectmanagement voert. Op deze manier wil FNV Bouw vakbondswerk in landen in ontwikkeling extra stimuleren. De bondsraad van FNV Bouw stelde verder unaniem de Weerstandskas open voor acties bij Bruijnzeel Deuren in Zaandam. FNV Bouw voelt de morele verplichting het fonds jaarlijks substantieel te voeden, onder meer met rendement uit het bondsvermogen bij het vaststellen van de jaarrekening. Vooral denkt de bond in diverse bedrijfstakken in de CAO-onderhandelingen gedaan te krijgen dat er geld naar collega's elders in de wereld vloeit. Ook dat geld kan via het solidariteitsfonds lopen, aangezien FNV Bouw grote waarde hecht aan de expertise van FNV Mondiaal bij het projectmanagement.

De bondsraad van FNV Bouw nam op maandag 3 december met instemming kennis van de overeenkomst. De bond was de laatste jaren gewend elk jaar zo'n 25 duizend gulden opzij te zetten voor 'steun aan buitenlandse zusterorganisaties'. Daarnaast stelde de bond vier jaar geleden 250.000 gulden ter beschikking aan de Internationale Bond van Bouw- en Houtarbeiders om collega-bonden aan het IBBH-congres in Zimbabwe te kunnen laten deelnemen. Ook stortte de bondsraad toen 100.000 gulden in het solidariteitsfonds van de IBBH. Twee jaar geleden zette de bondsraad opnieuw 250.000 gulden opzij voor het fonds 'steun aan zusterorganisaties'. Met die middelen wil FNV Bouw collega-bonden elders in de wereld blijven steunen wanneer ze opeens, bijvoorbeeld door een staking, krap komen te zitten. Grotere projecten worden via het nieuwe 'FNV Bouw Solidariteitsfonds' geleid in samenwerking met FNV Mondiaal.

Uit de laatste CAO-onderhandelingen in de bedrijfstak schilders ging steun naar opleidingen in de derde wereld, via projecten van de IBBH. Ook de bouwnijverheid draagt op soortgelijke manier bij aan solidariteitsprojecten. Bij de komende CAO-onderhandelingen in de timmerindustrie stelt FNV Bouw voor geld ter beschikking te stellen voor de training van bosarbeiders in Maleisië.

Bij Bruijnzeel Zaandam wil FNV Bouw druk op de ketel houden. Met poortacties heeft de bond afgedwongen dat de aanvragen voor collectief ontslag is opgeschort: ondernemingsraad en bonden kunnen met alternatieven komen. FNV Bouw wil in elk geval de rendabele onderdelen van het Zaanse bedrijf openhouden.

Voor de redactie,