Greenpeace

Amsterdam, 3 december 2001

Grootste chemische ramp bij Bhopal, India, vandaag 17 jaar geleden GREENPEACE LEVERT GIFTIG BHOPAL WATER AF BIJ DOW CHEMICALS

Greenpeace deelt vandaag flesjes chemisch vervuild drinkwater uit Bhopal uit aan medewerkers van Dow Chemicals in Terneuzen. Het gebottelde water illustreert dat de gevolgen van de chemische ramp, die vandaag zeventien jaar geleden plaatsvond, nog altijd voortduren. Meer dan 5.000 gezinnen in Bhopal zijn voor hun dagelijks gebruik nog altijd aangewezen op dit water. Niet alleen in Terneuzen, maar ook bij Dow- vestigingen in India, Verenigde Staten, Zwitserland, Hong Kong (China), Thailand, Argentinië en Chili, wordt het chemisch verontreinigde water uitgedeeld. Greenpeace en AACCTT* willen dat Dow Chemicals, dat in 2000 samenging met Union Carbide, ook de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van de ramp op zich neemt.

In de nacht van 2 op 3 december 1984 lekte ongeveer 40 ton methyl isocyanaat en andere dodelijke gassen weg bij de pesticidenfabriek in Bhopal. Hierbij vonden tussen de 3.500 en 7.500 mensen de dood en raakten een half miljoen mensen gewond. Union Carbide, dat ten tijde van het gaslek eigenaar was van de pesticidenfabriek, verliet de fabriek terwijl er nog grote hoeveelheden gevaarlijk gif aanwezig waren. De mensen in Bhopal bleven achter met een vervuilde watervoorziening die tot op de dag van vandaag schade en letsel tot gevolg heeft.

Union Carbide heeft geprobeerd de verantwoordelijkheid voor de ramp te ontlopen door een vergoeding van $470 miljoen te betalen. Deze vergoeding was echter bij lange na niet voldoende, gemiddeld $370 tot $533 per persoon, nauwelijks genoeg om medische uitgaven voor vijf jaar te dekken. Nog steeds wonen meer dan 20.000 mensen dichtbij het fabrieksterrein en ondervindt de tweede generatie kinderen de gevolgen van de giftige nalatenschap. Sinds de ramp zijn ongeveer 16.000 mensen aan de gevolgen overleden en is een groot aantal mensen ziek.

In 2000 wist Union Carbide zich van zijn naam te ontdoen door te fuseren met Dow Chemicals in de VS. Met de koop van Union Carbide, waarmee het op één na grootste chemische bedrijf ter wereld ontstond, kocht Dow niet alleen de activa van de onderneming maar ook de verplichtingen ten aanzien van de Bhopal-ramp.

Greenpeace en AACCTT willen dat Dow verantwoordelijkheid neemt voor de gevolgen van de Bhopal-ramp. Dat betekent sanering van het fabrieksterrein, zorg voor medische faciliteiten op de lange termijn en de mensen voorzien van schoon drinkwater en financiële genoegdoening. De bewoners van Bhopal mogen niet nog langer het slachtoffer zijn van een onverantwoorde chemische industrie.

* AACCTT: Action Against Corporate Crime and Toxic Terror; een coalitie van lokale groepen

Factsheets Bhopal: een voortdurende ramp en Het water van Bhopal zijn te vinden op: www.greenpeace.nl Zie ook: www.greenpeace.org/~toxics of www.bhopal.net
---