BEL.VER VERONTRUSTE RECREANTEN

Apeldoorn wil nog steeds schandalig hoge forensenbelasting

Gemeente Apeldoorn probeert nog steeds schandalig hoge forensenbelasting in te voeren

Apeldoorn, maandag 3 december 2001 - De gemeente Apeldoorn is nog steeds voornemens om zeer hoge forensenbelasting in te voeren, ondanks vele protesten van verontruste en gedupeerde recreanten en ondernemers.

Exorbitant hoog
Op dit moment betaalt een eigenaar van een stacaravan, chalet of bungalow aan de gemeente Apeldoorn jaarlijks zo'n fl 150,00 toeristenbelasting. De gemeente Apeldoorn wil vanaf 1 januari aanstaande toeristenbelasting vervangen voor forensenbelasting. De heffingen lopen daarbij extreem progressief op tot Euro 4125 (ca. fl 9.090,00) per jaar, een verhoging van 6.300%! Veel recreanten, die geld hebben geleend om hun eigendom te financieren, dreigen failliet te gaan. Vakantiegangers en hotelgasten betalen straks daarentegen niets meer. Bijvoorbeeld één camping in de gemeente betaalt jaarlijks zo'n fl 11.000,00 toeristenbelasting. Als alles doorgaat ontvangt de gemeente uit deze camping ruim drie ton! Een camping met alleen kortkampeerders (minder dan 90 dagen) betaalt daarentegen helemaal niets meer.

Fout bij geplande invoering
Het voorstel zou op 29 november jl. worden behandeld in de gemeenteraad, zonder enige inspraakmogelijkheden. Burgemeester De Graaf heeft toegegeven dat de gemeente een fout heeft gemaakt door ten onrechte het voorstel niet voor inspraak vrij te geven. Alsnog is hals over kop een periode van 2 weken ingelast en komt het voorstel op 20 december aanstaande in de gemeenteraad.

Inspraak gebrekkig
De inspraakperiode loopt af op 14 december. De binnengekomen reacties moeten dan 17 december zijn verwerkt, waarna het rapport wordt besproken door het college op 18 december. 20 december moet de gemeenteraad alsnog alles goedkeuren. Aangezien sprake is van een zgn. beleidswijziging, is een periode van 2 weken véél te kort. Bovendien is geen enkele mogelijkheid ingebouwd om - nadat de zienswijzen zijn verwerkt - in te spreken voordat het voorstel in de gemeenteraad wordt besproken. De gemeente zet alles op alles om de enorm hoge forensenbelasting 1 januari a.s. in te voeren, desnoods wordt op oudejaarsdag een speciale vergadering gehouden, verklaarde burg. De Graaf.

Misbruik van bevoegdheden
De gemeente gebruikt de invoering van forensenbelasting - een baatbelasting - voor een ander doel dan waarvoor het is bedoeld (détournement de pouvoir). Werkelijk doel is niet het genereren van gelden maar het terugdringen van het gebruik van een stacaravan, chalet of bungalow 2e woning.
Hier is de bevoegdheid forensenbelasting te heffen uiteraard niet voor bedoeld.

Uitspraken inmiddels vertrokken wethouder
De verantwoordelijke portefeuillehouder, wethouder Bolhuis, is inmiddels vertrokken. Op de commissievergadering van 20 november jl. werd door hem medegedeeld dat vóór 1 december het voortel moest worden aangenomen. Anders zou de forensenbelasting pas in 2003 kunnen ingaan. Ondanks het huidige uitstel, wil de gemeente nu alsnog de forensenbelasting in 2002 laten ingaan.

Oók studenten moeten betalen
Het voorstel is zwak geformuleerd. Volgens de tekst betaalt iedereen die méér dan 90 dagen een gemeubileerd verblijf ter beschikking heeft in de gemeente en is ingeschreven in een andere gemeente. Duidelijk is dat bijvoorbeeld ook studenten zullen gaan betalen.

Kroonprocedure
Op 23 november jl. zijn ca. 350 verontruste recreanten samengekomen en hebben zich verenigd. Dagelijks komen er veel aanmeldingen binnen. Geprobeerd wordt alsnog met de gemeente te praten en een redelijker belastingheffing te verkrijgen. Indien het voorstel 20 december aanstaande (onverbeterd) wordt aangenomen, zal een beroep worden gedaan aan de Kroon om het voorstel te vernietigen.