GroenLinks


GroenLinks pleit voor wettelijke verankering vaste boekenprijs

3 december 2001

De vaste boekenprijs bevordert een veelzijdig boekenaanbod. Dankzij de inkomsten uit goedverkopende boeken kunnen boekhandels en uitgevers ook boeken die (nog) niet zo goed verkopen op de markt brengen. De vaste boekenprijs staat echter onder druk. Loslaten zou slechte gevolgen hebben: minder courante boeken worden veel duurder of verdwijnen; het aantal boekhandels, uitgevers en schrijvers neemt af; de kwaliteit van de dienstverlening in boekhandels vermindert. Alternatieve manieren om dezelfde doelen te bereiken, zijn onwerkbaar. Om de kwaliteit en diversiteit van aanbod en dienstverlening op peil te houden, blijft een vaste boekenprijs nodig. GroenLinks wil dat die wettelijk wordt verankerd. Zo nodig neemt GroenLinks daarvoor zelf het initiatief.

In Nederland bestaat sinds lang een vaste prijs voor boeken. Het belangrijkste voordeel daarvan is dat de vaste boekenprijs een veelzijdig boekenaanbod bevordert. Dankzij de inkomsten uit goedverkopende boeken kunnen boekhandels en uitgevers ook boeken die (nog) niet zo goed verkopen op de markt brengen. Bestsellers verkopen zichzelf en leveren winst op. Boekhandelaren en uitgevers kunnen die winst aanwenden voor het bieden van een divers aanbod en een goede dienstverlening.

De vaste boekenprijs staat echter onder druk. De vaste boekenprijs is tot dusverre slechts toegestaan als uitzondering op de regel van vrije concurrentie. De NMa en (in toenemende mate) de EU houden streng toezicht op deze regel. Ook verschillende politieke partijen flirten regelmatig met de gedachte van het opheffen van de vaste boekenprijs. Het loslaten van de vaste boekenprijs zou echter slechte gevolgen hebben voor de diversiteit van het boekenaanbod. Minder courante boeken worden veel duurder of verdwijnen; het aantal boekhandels, uitgevers en schrijvers neemt af; de kwaliteit van de dienstverlening in boekhandels vermindert. Het aanbod aan Nederlandse boeken is waarschijnlijk één van de eerste slachtoffers, gezien de geringe omvang van het Nederlandse taalgebied.

Om de kwaliteit en diversiteit van aanbod en dienstverlening op peil te houden, blijft een vaste boekenprijs nodig. Alternatieve manieren om dezelfde doelen te bereiken, zijn onwerkbaar. Het werken met een zwevende boekenprijs zou bijvoorbeeld kunnen worden aangevuld met een reeks van subsidies, aan boekhandelaren, uitgevers of schrijvers. Dit vergt echter een ingewikkelde procedure voor beoordeling en toekenning. Willekeur en bureaucratie liggen daarbij op de loer. Bovendien zou dit een nog sterkere en vermoedelijk nog minder aanvaardbare inbreuk zijn op de vrije concurrentie. Juist de vaste boekenprijs bevordert de dynamiek op de boekenmarkt, zonder willekeur of bureaucratie.

Kortom, de vaste boekenprijs is onmisbaar voor een dynamische boekenmarkt met een goed en veelzijdig aanbod. GroenLinks wil dat die vaste boekenprijs wettelijk wordt verankerd. Zo nodig neemt GroenLinks daarvoor zelf het initiatief.

Femke Halsema

3 december 2001

Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl