Datum: 20011203 titel: HBO-doorstromers correct geteld Homepage: VSNU url: http://www.vsnu.nl/servlet/nl.gx.vsnu.client.http.ShowObject?id=8061 Arnold zegt: VSNU persb - index Titelbalk gaf: VSNU - Actueel - Nieuws - Persberichten Afzender is: Homepage: VSNU

VSNU

3 december 2001

HBO-doorstromers correct geteld

Recent is er publiciteit geweest over vermeend kwestieus handelen van de Universiteit Maastricht (UM). De beschuldiging suggereert dat de UM eerstejaars studenten met als vooropleiding een voltooide HBO-studie opzettelijk foutief inschreef. In aanvulling op de aperte ontkenning van de UM zelf tekent de VSNU hierbij het volgende aan.

De inschrijvingen vonden plaats aan de hand van door het toenmalige ministerie van Onderwijs en Wetenschappen (O&W) opgestelde regels en gebruikmakend van de door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) opgestelde definities. De door de universiteit op deze wijze opgegeven inschrijfgegevens werden door het CBS gewaarmerkt en door de accountants van O&W op juistheid gecontroleerd. Dit heeft destijds nooit aanleiding tot vermoedens van onjuist handelen opgeleverd.

Het inschrijven van studenten is vaak een ingewikkelde zaak. Niet zozeer het inschrijven van de VWO-student die zich voor het eerst bij een universiteit inschrijft. Maar onder andere wel bij eerstejaars die op grond van een HBO-diploma een veelheid aan vrijstellingen krijgen. Daarbij is niet altijd duidelijk of ze moeten worden ingeschreven in de zogenaamde propedeusefase (eerste jaar) of in de daaropvolgende doctoraalfase. Daarvoor moeten vaak ingewikkelde afwegingen gemaakt worden. Dat zal bij verschillende universiteiten, maar zelfs ook binnen een universiteit bij verschillende faculteiten niet altijd op dezelfde manier gebeurd zijn. Dit was bekend en was ook geen probleem bij de hantering van de inschrijfgegevens voor de bekostiging. Van fraude of valsheid in geschrifte is geen sprake.

De VSNU corrigeert hiermee eventuele negatieve beeldvorming over de Universiteit Maastricht en betreurt het ten zeerste dat de goede naam van universiteitsbestuurders zonder enige grond in diskrediet is gebracht.