Gemeente Tilburg

3-12-2001
Minister De Vries opent Stadswinkel Centrum
Tegelijkertijd officiële startsein nieuwe internetsite gemeente Tilburg

Maandag 3 december heeft minister De Vries de officiële opening verricht van de nieuwe Stadswinkel Centrum in Tilburg. Tegelijkertijd gaf hij het startsein voor de nieuwe internetsite van de gemeente Tilburg.

De verbouwing van de stadswinkel heeft zo'n tien maanden geduurd en heeft circa 12 miljoen gekost. In de nieuwe Stadswinkel Centrum vindt men alles op één locatie: burgerzaken, belastingen, bouwen en wonen, parkeren, informatie over sociale zaken. Ook het Gemeentelijk Informatiecentrum is er gevestigd.

Tilburg kent vijf stadswinkels. Die zitten in het Centrum, in de Reeshof, in Noord, in Berkel-Enschot en in Udenhout. Het is één van de concrete invullingen van het dienstverleningsconcept van de verantwoordelijke dienst Publiekszaken waarbij de klant centraal staat. Daarbij is niet alleen de levering van een product of dienst bepalend, maar vooral de wijze waarop het contact met die klant verloopt. Die dienstverlening uit zich verder in: een afsprakensysteem rond paspoorten en rijbewijzen, verruiming van de openingstijden, een elektronisch productenboek, het werken aan winkelen via internet, digitalisering van het bouwarchief en een callcenter waar klanten met vragen terecht kunnen. Maar ook bijvoorbeeld met het nieuwkomersloket waar mensen uit het buitenland die in Tilburg willen komen wonen en werken op één locatie terecht kunnen en niet zoals voorheen langs drie verschillende loketten moeten.

De inrichting van de stadswinkels sluit aan bij de eisen van de tijd: open balies, een rustige omgeving, veel aandacht voor informatie en zorg voor privacy door middel van spreekkamers. Een winkel dus met aandacht voor zorg op maat. De nieuwe Stadswinkel Centrum heeft een transparant karakter. Dat wordt ook nog eens benadrukt door het kunstwerk van beeldend kunstenaar Giny Vos. Dat kunstwerk heeft betrekking op de gehele glaswand van de stadswinkel met een aantal ramen als uitlopers. In lichte kleurfolies zijn teksten uitgesneden waarvan de inhoud betrekking heeft op het gebruik van het gebouw.

Internetsite vernieuwd en verbeterd
Internet is een belangrijk middel wanneer het gaat om verbetering van dienstverlening. De site, die op 3 december officieel van start is gegaan, is vernieuwd en verbeterd. Voorheen bood deze allerlei informatie over de gemeente, maar nauwelijks over de stad. De nieuwe site is veel breder opgezet. De gebruiker komt binnen in een portal met allerlei onderwerpen over de stad Tilburg, zoals; cultuur, veiligheid (politie/brandweer), toerisme (oa VVV), de gemeente, business, ICT-loket en zorg. Door een onderwerp aan te klikken gaat men rechtsreeks door naar een site die daaraan is gelinkt. Ook is het voltallige college van burgemeester en wethouders vertegenwoordigd op www.tilburg.nl. Zij hebben ieder een éigen site met daarop informatie over onder andere hun loopbaan en hun portefeuilles. Burgers kunnen hen via e-mail vragen stellen. Uiteraard blijft de nieuwe site continu in ontwikkeling, zodat de gemeente steeds beter kan voldoen aan de wensen van de burgers.