Rijksuniversiteit Groningen

Het geheugen

In het autobiografische geheugen tekenen we onze persoonlijke lotgevallen op. Het is het register dat we raadplegen als iemand ons vraagt wat onze vroegste herinnering is, hoe het huis eruitzag waar we als kind hebben gewoond of wat het laatste boek is dat we hebben gelezen. Het autobiografisch geheugen groeit samen met ons op. Het is onze intiemste metgezel, maar stelt ons ook voor vragen. Waarom zijn we bijna alles vergeten van wat er voor ons derde of vierde levensjaar gebeurde? Hoe komt het dat geuren zulke vroege herinneringen losmaken? Waarom hebben we zo'n feilloos geheugen voor krenkingen? Hoe komt het dat de tijd sneller lijkt te gaan als je ouder wordt?

En dit zijn nog maar de alledaagse vragen. Het psychologisch onderzoek naar het autobiografisch geheugen probeert ook op te helderen waarom iedereen over vijf jaar nog precies zal weten hoe hij voor het eerst hoorde over de 11 septemberramp in Amerika, hoe déjà vu's ontstaan en hoe het kan dat iemand in acuut levensgevaar soms een snelle serie beelden uit zijn geheugen ziet passeren. De antwoorden komen soms van de zolders of uit de kelders van de psychologie en ze kunnen ook niet altijd tot in decimalen worden gegeven, maar ze hebben hun oorsprong in nieuwsgierigheid naar dat deel van het geheugen dat tegelijk ons verleden en onze identiteit uitmaakt.

Dr. Douwe Draaisma (1953) is universitair hoofddocent Geschiedenis van de psychologie aan de RUG. Hij publiceerde in 1995 De metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen en recent Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (2001, Historische Uitgeverij, Groningen).

Datum en tijd

maandag 3 december, 16.30-17.30 uur

Spreker

dr. Douwe Draaisma

Titel

Het geheugen

Serie

Everything you always wanted to know about...

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 55 94, http://www.rug.nl/studium