Ingezonden persbericht

Return-Path: redactie@nieuwsbank.nl

Alle promoties, intree- en afscheidsredes worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft

Reflectie
3 december 2001 | 10.30 uur
hr. J.C.M. Goudswaard | doctorandus in de geofysica Promotoren | Prof.dr.ir. C.P.A. Wapenaar en Prof.dr.ir. J.T. Fokkema (beiden fac CiTG)

Multi-angle multi-scale analysis of seismic reflection data Onlangs is ontdekt dat boorgatmetingen van de seismische voortplantingssnelheden schaalafhankelijk -of fractaal- gedrag vertonen over een breed schaalbereik.
Dit gedrag kan gekwantificeerd worden door toepassing van de continue wavelet transformatie op deze boorgatmetingen. Het proefschrift van Goudswaard, presenteert, als een begin, een snelheidsmodel dat grensvlakken in de ondergrond parameteriseert zodanig dat het multischaal gedrag, zoals gevonden in echte boorgatmetingen kan beschrijven. Het proefschrift van de Delftse promovendus is gericht op het ontwikkelen van een methode voor het afleiden van multischaal gedrag uit seismische reflectiemetingen. Het werk van Goudswaard opent onder meer mogelijkheden voor het toepassen van deze techniek in geotechnische applicaties.

Voor verder lezen:

1. Imaging and characterization of angle-dependent seismic reflection data by Aart-Jan van Wijngaarden, 1998

2. Proceedings of the Workshop Amplitude-Preserving Seismic Reflection Imaging held in Seeheim, Germany, 1997

3. High resolution seismic reflection techniques for subsurface models in groundwater hydrology door Meekes, Jozef Antonius Chryssostomus, 1997

4. Aspects of seismic reflection data processing, 1990