KPN NV

2 December, 2001

Toelichting kredietfaciliteit KPN



Naar aanleiding van recente publicaties in de pers, bevestigt KPN dat haar voorlopig prospectus, gedateerd 21 november 2001, alle informatie bevat die van materieel belang is voor de thans lopende aanbieding van nieuwe aandelen.

Sinds de publicatie van het voorlopig prospectus is KPN verzocht om nadere informatie te geven over de syndictated multicurrency revolving credit facility van EUR 2,5 miljard die op 16 november 2001 werd aangekondigd (de "kredietfaciliteit"). De belangrijkste voorwaarden van deze kredietfaciliteit staan vermeld op blz. 32 van het voorlopig prospectus.

De kredietfaciliteit werd verkregen vóórdat KPN haar nieuwe, volledig gegarandeerde, aanbieding van aandelen ter grootte van EUR 5 miljard aankondigde. KPN heeft tot op heden geen gebruik gemaakt van de kredietfaciliteit en heeft momenteel ook niet de intentie daartoe. De netto-opbrengst van de aandelenemissie zal worden gebruikt voor verdere schuldreductie. Niettemin wordt vanwege de recente belangstelling de volgende aanvullende informatie verstrekt over de voorwaarden van de kredietfaciliteit.

Gedurende de looptijd van de kredietfaciliteit wordt een grens gesteld aan de totale geconsolideerde netto-schuld van KPN. De totale geconsolideerde netto-schuld mag tot en met 31 maart 2002 maximaal EUR 23,5 miljard bedragen. In de periode tussen 1 april 2002 en 31 december 2002 mag de totale geconsolideerde netto schuld maximaal EUR 21,5 miljard bedragen. In de resterende looptijd van de kredietfaciliteit mag de totale geconsolideerde netto schuld maximaal EUR 20 miljard bedragen. Indien KPN of één van haar groepsmaatschappijen gedurende de looptijd van de kredietfaciliteit activa verkoopt dan wel aandelen emitteert, dan zullen deze maxima verlaagd worden met een bedrag ter grootte van 90% van de netto-opbrengsten. De totale geconsolideerde netto schuld mag worden vergroot als BellSouth haar recht uitoefent om haar belang in E-Plus om te zetten in een belang in KPN of KPN Mobile.

De kredietfaciliteit bevat ook bepaalde eisen met betrekking tot EBITDA niveau's. In het bijzonder betreft dit de verhouding tussen KPN's EBITDA en haar netto interestlasten. Op 31 december 2001 dient deze verhouding minimaal 2,35:1 te zijn, geleidelijk aan oplopend tot ongeveer 4:1 op 30 september 2004. Voorts stelt de kredietfaciliteit eisen ten aanzien van KPN's minimale EBITDA-niveau in absolute zin. Op 31 december 2001 dient dit niveau ongeveer EUR 3,1 miljard te zijn, oplopend tot minimaal ongeveer EUR 3,4 miljard op 31 december 2002, ongeveer EUR 3,8 miljard op 31 december 2003 en ongeveer EUR 4,4 miljard op 30 september 2004. Tenslotte mag de verhouding tussen de totale geconsolideerde netto schulden en het EBITDA niveau op 30 juni 2003 niet meer dan 5,25:1 bedragen, geleidelijk aan aflopend tot 4,25:1 op 30 september 2004.

De kredietfaciliteit beperkt ook het bedrag dat KPN in contanten voor overnames mag betalen tot EUR 150 miljoen. Dit geldt voor iedere periode lopende van 30 september van enig jaar tot 30 september het volgende jaar. Verder bepaalt de kredietfaciliteit dat KPN geen juridische fusie mag aangaan zonder de voorafgaande toestemming van de banken die tweederde van het totale bedrag van het krediet vertegenwoordigen. Geen van de belangrijke deelnemingen van KPN, noch de KPN Groep als zodanig mag worden samengevoegd, afgesplitst, gefuseerd of worden geherstructureerd indien dit een materieel negatief effect heeft op de mogelijkheden van KPN om haar verplichtingen van de kredietfaciliteit na te komen of op de onderneming of op de financiële situatie van KPN en haar groepsmaatschappijen als geheel.

De voorwaarden met betrekking tot de EBITDA niveau's worden ieder kwartaal opnieuw getoetst op basis van de EBITDA over de voorafgaande 12 maanden. In aanvulling hierop wordt opgemerkt dat alle netto schulden, netto rentelasten en de EBITDA van KPNQwest voorzover geconsolideerd in de boeken van KPN, geen deel uitmaken van voornoemde voorwaarden.

SOBI had een kort geding tegen KPN en de Staat der Nederlanden aangekondigd waarin zij onder meer een nadere beschrijving van bovenstaande faciliteit vorderde. Inmiddels heeft SOBI alle vorderingen ingetrokken.


Noot voor de redactie (