Euronext Brussels

Persberichten - 03/12/2001

Punch International sluit Joint Venture akkoord met Koninklijke Philips Electronics.

Punch International, EMS-provider met hoofdzetel in St-Martens-Latem, kondigt vandaag aan dat een belangrijke Joint Venture wordt opgericht samen met het Nederlandse Koninklijke Philips Electronics voor de ontwikkeling, productie en verkoop van elektronische voedingen. Punch participeert voor 51% in de Joint Venture. De overnameprijs wordt niet bekend gemaakt. De nieuwe entiteit die zich richt op de markt van voedingen voor beeldschermen, telecommunicatie en nieuwe consumentenelektronica, verwacht volgend jaar een omzet te draaien van meer dan EUR 30 miljoen. Punch verwacht dat de Joint Venture vanaf 2003 significant zal bijdragen tot de winstgevenheid. Het hoofdkwartier wordt behouden in Eindhoven, Nederland, terwijl de produktie wordt verhuisd van de Philips vestiging in Ovar, Portugal, naar de subcontracting fabriek van Punch in Namestovo, Slowakije. De vertegenwoordiging in Hong Kong behoort eveneens tot de nieuwe entiteit. In totaal zal de Joint Venture zon 60 medewerkers tellen terwijl de productie in Namestovo werk zal leveren aan zon 200 arbeiders en bedienden.

De Business Line Power Solutions is een jonge business unit, opgericht in 1995, binnen de Product Divisie Components van Philips. Power Solutions ontwikkelt, produceert en verkoopt switch mode voedingen. De marktfocus ligt op beeldschermen, telecommunicatie toepassingen en opkomende applicaties in consumentenelektronica. Power Solutions richt zich hierbij vooral op vlakke beeldschermen, mobiele telefoons, faxapparaten, set-top boxen en CDR-spelers. Een tijd geleden kondigde Philips Components aan zich meer en meer te richten op specifieke marktsegmenten in de richting van de digitale technologieën die behoren tot de core van Philips. De huidige herstructurering is dan ook een logisch gevolg van deze strategische intentie.

Voor 2002 wordt meer dan EUR 30 miljoen omzet voorzien. Dit cijfer ligt lager dan de omzet in de voorgaande jaren maar dit is een gevolg van de verzwakking van de mobiele telefoonmarkt en de markt voor consumentenelektronica in het algemeen. Punch en Philips zijn ervan overtuigd dat zich tegen eind 2002 een ommekeer zal manifesteren en kijken dan ook vol vertrouwen uit naar de toekomstige samenwerking. Wij zullen behoorlijke uitdagingen krijgen tijdens het formeren van het nieuwe bedrijf in de komende jaren. Maar we vertrouwen erop dat we met de motivatie en inzet van onze huidige medewerkers, samen met de ondersteuning van Punch, alle uitdagingen aankunnen en een bedrijf zullen uitbouwen waar wij trots op kunnen zijn, Aldus Jeroen Botden, CEO van Power Solutions.

De Joint Venture zal als volgt worden gestructureerd waarbij Punch voor 51% participeert in de nieuw op te richten entiteit: in Eindhoven blijft het hoofdkwartier gevestigd waar zon 60 mensen zullen werkzaam zijn. Ontwikkeling & Onderzoek en Marketing & Verkoop worden eveneens vanuit deze vestiging gecoördineerd. De vertegenwoordiging die Power Solutions in Hong Kong heeft blijft eveneens behouden. Deze staat in voor de coördinatie van de aan- en verkoop in Azië. Tot op heden gebeurde de produktie en de assemblage van de voedingen in de Philips vestiging in Ovar, Portugal. Deze wordt verhuisd naar Namestovo in Slowakije. Punch zal een subcontracting agreement opstellen met de nieuwe Joint Venture en zo instaan voor de produktie vanuit haar sterk groeiende vestiging in Slowakije.

De oprichting van de Joint Venture is opnieuw een duidelijke illustratie van de strategie die Punch volgt. In de markten waarin Punch actief is, komt de trend naar uitbesteding steeds meer op de voorgrond. Punch meldde dit reeds in eerdere berichten en benadrukte toen hier sterk op in te willen spelen. Eerder vermelde contracten waren hier al een illustratie van, maar de huidige participatie gaat nog een stap verder. Guido Dumarey, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur: Wij nemen hier geen productie over maar een complete business, inclusief ontwikkeling en verkoop. Dat dit een stap verdergaat dan subcontracting past duidelijk in onze strategie. Bovendien betekent dit een verruiming van ons klantenbestand en dan vooral een verdere introductie in Azië. Daarnaast zullen we de voedingen ook kunnen integreren in ons bestaande productenbestand en een bijkomende toegevoegde waarde leveren aan onze huidige en nieuwe klanten. Het one-stop shopping concept dat één van de steunpunten van Punch vormt wordt zo eens te meer versterkt. Ik ben heel blij dat we de perfecte match gevonden hebben en ik ben ervan overtuigd dat de vooropgestelde transactie de toekomst van Power Solutions mooie kansen biedt, vervolgt Gerard Kleisterlee, CEO en voorzitter van Koninklijke Philips Electronics, nog.

Over Koninklijke Philips Electronics

Royal Philips Electronics of the Netherlands is met een omzet in 2000 van 37,9 miljard EUR een van de grootste elektronicaconcerns ter wereld en het belangrijkste van Europa. Philips is wereldwijd koploper op het gebied van kleurentelevisies, verlichting, elektrische scheerapparaten, kleurenbeeldbuizen voor televisies en monitors en één-chip televisieproducten. De 192.000 werknemers van het concern zijn in meer dan 60 landen actief in volgende sectoren: verlichting, consumentenelektronica, huishoudtoestellen, componenten, halfgeleiders en medische apparatuur. Philips staat onder meer genoteerd aan de beurzen van New York (ticker: PHG), Londen, Frankfurt en Amsterdam. Nieuws van Philips is terug te vinden op het adres: www.news.philips.com

Over Punch International

Punch International, opgericht in 1982, produceert en assembleert componenten, subsystemen en eindproducten voor Original Equipment Manufacturers, voor de consumenten en professionele elektronica industrie. In 2000 realiseerde Punch een omzet van ruim EUR 110 miljoen, 66% meer dan in 1999, en een stijging van de nettowinst met 278% tot EUR 6,1 miljoen. De groep beschikt over 12 productie-eenheden, die samen ruim 1800 mensen tewerkstellen, gespreid over 7 landen. Punch International staat sedert 1999 genoteerd aan de beurs van Brussel, nu Euronext.

Voor meer informatie

over de groep en over de evolutie van de activiteiten kan u een bezoek brengen

aan onze website op http://www.punchinternational.com.

Bron: Punch International Provider: Euronext Brussels