Gemeente Nuth


Nieuw paspoort heeft te klein vakje.

OOK IN NUTH PROBLEMEN MET BIJSCHRIJVEN KINDEREN

Niet alleen in Weert, ook in de gemeente Nuth hebben zich problemen voorgedaan met het bijschrijven van kinderen in het nieuwe paspoort van de ouder. Het probleem ontstaat als het kind namen heeft, die het maximum aantal leestekens en spaties van 40 overschrijden. In dat geval worden in het paspoort slechts twee of drie namen meegenomen. De overige namen blijven gewoon weg en worden ook niet aangeduid met een letter. De afdeling Burgerzaken en het gemeentebestuur in Nuth beschouwen dat in strijd met de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek.

In navolging van de gemeente Weert heeft ook Nuth een brief hierover gezonden naar de minister van Binnenlandse Zaken, die verantwoordelijk is voor de uitgifte van de paspoorten. Het gemeentebestuur acht het niet alleen niet correct in de richting van de burger; het paspoort verliest hierdoor ook aan betrouwbaarheid. Tot nu toe gold o.a. bij het opmaken van akten bij de notaris etc. het paspoort als een volledig en betrouwbaar document ter legitimatie.

Ook wordt erop gewezen, dat een reisdocument absoluut de juiste gegevens van de daarin opgenomen personen dient te bevatten. Dat betekent, dat de gegevens in het paspoort dienen overeen te komen met de gegevens, zoals deze zijn opgenomen in de geboorteakte. Van een oplossing, waarbij de eerste namen worden vermeld en vervolgens de letters van de niet opgenomen namen wil het ministerie nog niet weten. Voor de gemeente Nuth is dat onverteerbaar. Zoals bekend worden de paspoorten thans landelijk centraal aangemaakt waardoor gemeenten op de invulling zelf geen enkele invloed kunnen hebben.

Het alternatief om ook voor de kinderen meteen een eigen paspoort aan te vragen ziet de gemeente Nuth niet zitten. In het betreffende geval ging het om een kind van ruim een jaar. Afgezien van de hogere kosten van een eigen paspoort is het niet te verwachten, dat deze persoon reeds zelfstandig gaat reizen