CDA

CDA wil noodfonds voor grootschalige monumenten

Het CDA wil dat staatssecretaris Van der Ploeg een noodfonds instelt voor grootschalige monumenten waarvan de restauratie stokt door een wijziging in de subsidieregeling uit 1997. Woordvoerder Marry Visser-Van Doorn zal dat vanavond naar voren brengen tijdens de behandeling van de begroting voor Cultuur.

Visser: "In 1997 kwam er een nieuwe BRRM regeling (Besluit Restauratie Rijks Monumenten). De belangrijkste veranderingen betroffen het terugbrengen van de 80% regeling naar 70% en het herschikken van de budgethouderschappen. Het CDA zijn veel gevallen bekend waar gemeenten en beheerders in de knel zijn gekomen door deze tussentijdse veranderingen. Het betreft met name gemeenten die zich voor lange termijn hebben vastgelegd. Zij werden door de nieuwe regels overvallen, en hebben nu grote problemen. Het CDA pleit daarom voor het instellen van een noodfonds om dit soort gevallen uit de brand te helpen. Voordat de staatssecretaris opnieuw 10.000 monumenten aan de lijsten toevoegt wil mijn fractie graag eerst deze gebouwen opgeknapt zien, en dat ze deel uitmaken van het instandhoudings beleid. Ik zal een motie indienen dat alvorens het noodfonds in het leven te roepen en te vullen, er een inventarisatie gemaakt dient te worden om hoeveel gevallen het gaat. Het noodfonds dient volgens de CDA fractie te worden gevuld met de eerstvolgende gelden die vrijkomen voor Monumentenzorg, te beginnen met de 75 miljoen uit de Najaarsnota. Mocht het nodig zijn, dan zal ik bij de suppletore begrotings- behandeling, die nog in december 2001 zal plaatsvinden, hiertoe een motie indienen."

Marry Visser is zeer benieuwd of de staatssecretaris in zijn toegezegde monumenten-notitie het CDA voorstel van de PPS constructie en Maatschappelijk Ondernemen overneemt. "Ik denk dat de achterstand niet ingelopen kan worden met louter overheidsgeld, tenzij de staatssecretaris ineens miljoenen beschikbaar heeft.
Zonder de monumentennotitie en zonder een overzicht van de achterstanden blijft een groot deel van het monumentenbeleid onduidelijk. De staatssecretaris doet er verstandig aan nu eindelijk eens helder te maken wat hij wil."

Woordvoerder:
Marry Visser- Van Doorn, tel. 070-3182566.

Voor verdere informatie:
CDA Voorlichting, Hans v.d. Vlies.