Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

PERSINFORMATIE
Douane en Milieu-inspectie blokkeren partij spelcomputers met cadmium in aansluitkaberls
(4-12-2001)
Een partij van 1,3 miljoen Ps One (playstation-1) spelcomputers en 800.000 accessoires daarvoor is door de Inspectie Milieuhygiëne (IMH) voor verkoop geblokkeerd. De kabels van randapparatuur behorende bij de apparaten bleken veel te hoge concentraties cadmium te bevatten. De producten zijn afkomstig uit bepaalde Aziatische landen en hebben een geschatte winkelwaarde van 400 miljoen gulden.

De overtreding van het Cadmiumbesluit van de Wet milieugevaarlijke stoffen kwam in november aan het licht tijdens een controle van de douane bij een distributiecentrum in Tilburg. De douane schakelde daarop de IMH in die het onderzoek naar de geïmporteerde goederen overnam. De IMH heeft een proces-verbaal opgemaakt en aan de Officier van Justitie voorgelegd. Tevens heeft de IMH het bedrijf gesommeerd de overtreding ongedaan te maken. Het betreffende bedrijf heeft inmiddels aangegeven dat de cadmiumhoudende kabels op korte termijn vervangen en vernietigd zullen worden.

Binnen de Europese Unie mogen geen goederen worden ingevoerd of verhandeld als zij meer dan 100 mg/kg (0.01 %) cadmium bevatten. De onderzochte kabels bevatten echter cadmiumgehalte variërend van 3 tot ruim 20 keer de toegestane norm.

Er zijn geen directe gezondheidsrisicos verbonden aan het gebruik van cadmiumhoudende producten zoals de hierboven genoemde kabels van randapparatuur van spelcomputers. De gebruiksaanwijzingen van de producent dienen dan wel altijd opgevolgd te worden. Door cadmiumhoudende producten te verbieden, wordt voorkomen dat het metaal via de afvalverwijdering onbedoeld in het milieu en daarmee in de voedselketen terecht komt. Spelcomputers die kapot zijn gegaan vallen onder de regels voor het verwijderen van wit- en bruingoed.