Politiebericht Den Bosch 3-12-2001
Politie klaar voor komst euro

Extra maatregelen en inzet

De politie Brabant-Noord is goed voorbereid op de komst van de euro. Onder het motto: de euro komt er aan, de politie is er al heeft de politie de afgelopen maanden een aantal voorbereidingen getroffen die de veilige omwisseling van de gulden naar de euro zal ondersteunen. In de drukste periode in december 2001 tot eind januari 2002 zal de politie, naast de normale bezetting, een groot aantal agenten extra inzetten. De politie zal in genoemde periode zoveel mogelijk aan-wezig zijn met extra inzet van recherche en zichtbare politie in en rond de voor het publiek toegankelijke plaatsen.

Preventie en voorlichting vormen een belangrijke pilaar in het optreden van de poli-tie, voorafgaand maar ook tijdens de euroconversie. In de voorlichting heeft de poli-tie zich vooral gericht op senioren en ondernemers van het midden- en kleinbedrijf. Voor deze twee doelgroepen is de afgelopen tijd een aantal bijeenkomsten gehouden en zijn aparte folders ontwikkeld. Alleen al onder ondernemers zijn landelijk 160.000 brochures verspreid met daarin preventietips en politiemaatregelen voor en bij over-vallen. De politie investeert in preventie-adviezen en voorlichting om daarmee extra aan-dacht te geven aan de veiligheidsbeleving. Extra aandacht zal uitgaan naar het pu-bliek, banken, winkels en tankstations.

Het politiepersoneel is geïnstrueerd over de bijzonderheden rondom de euroconversie. Daarbij hoort onder andere ook kennis van de echtheidskenmerken van de euro. De prioriteiten in de opsporing richten zich op het streven dat er in de periode van de euroconversie niet meer criminaliteit wordt gepleegd dan in vergelijkbare perioden van andere jaren. Er is bij de politie voldoende capaciteit aanwezig voor een snelle en adequate reactie.

Over de aard van de veiligheidsmaatregelen op het gebied van geldvervoer en open-bare orde en veiligheid worden geen mededelingen gedaan. Het betreft een samen-hangend pakket dat aansluit op de maatregelen van anderen, die met elkaar zorgen voor een veilige invoering van de euro.