Gemeente Heusden


Deeltaxi of een bijdrage aan vervoer met uw eigen auto Gehandicapt? De gemeente helpt u een eindje op weg Als u gehandicapt bent, heeft u met allerlei beperkingen te maken. Aan sommige beperkingen kan wat gedaan worden. Van voorzieningen als aanpassingen in uw huis of speciaal vervoer kunt u veel profijt hebben. Mensen met een handicap die zelfstandig wonen, kunnen voor een aantal voorzieningen terecht bij de gemeente. Daarbij gaat het om woningaanpassingen, rolstoelen en vervoer. Dit is geregeld in de Wet voorzieningen gehandicapten.

Vervoer
Op deze infopagina leest u meer over de hierboven genoemde voorziening 'vervoer'. Een vervoersvoorziening kan op verschillende manieren worden geregeld. U kunt denken aan een pas waarmee u gebruik kunt maken van de deeltaxi, met daarnaast een financiele bijdrage in de bijkomende vervoerskosten. Of bijvoorbeeld een tegemoetkoming in het gebruik van de eigen auto.

Waar is de vervoersvoorziening voor bedoeld?
Een vervoersvoorziening wordt verstrekt voor deelname aan het maatschappelijke verkeer en om sociale contacten te onderhouden. Hij is niet bedoeld voor vervoer van en naar uw werk, arts of specialist. Uitzondering daarop is het bezoek aan uw huisarts.

Kom ik in aanmerking voor een vervoersvoorziening? U komt voor een vervoersvoorziening in aanmerking als u geen gebruik kunt maken van het openbaar vervoer en uw netto (gezins-)inkomen op jaarbasis beneden een bepaald maximum blijft. Dit maximum varieert en is afhankelijk van uw gezinssituatie (gehuwd, samenwonend, alleenstaand, etc.). Wanneer u een vervoersvoorziening aanvraagt, moet u soms een medische keuring doen.

Deeltaxi
Als u een vervoersvoorziening nodig heeft, wordt altijd eerst gekeken of u gebruik kunt maken van de deeltaxi. De deeltaxi kan een gewone taxi zijn of een rolstoeltaxi. Een aantal taxibedrijven in de gemeente Heusden verzorgen het vervoer, in opdracht van de gemeente Heusden. Als u van de deeltaxi gebruikt maakt, moet u een eigen bijdrage per rit betalen. U betaalt een strip per zone. Op dit moment betaalt u fl 0,75 per strip. Per 1 januari 2002 wordt dat e 0,34.

Over de organisatie en werkwijze van de deeltaxi heeft de gemeente Heusden een aparte folder uitgegeven. Deze is verkrijgbaar bij de locatie aan de Wolput in Vlijmen en in de bibliotheken in Drunen, Heusden en Vlijmen.

Eigen auto
Als u geen gebruik kunt maken van het openbaar vervoer en u wilt gebruik maken van een eigen auto, dan kunt u hiervoor een bijdrage krijgen. Voorwaarde is dat deze auto op uw eigen naam of die van uw partner staat. Natuurlijk kunt u als u een eigen auto heeft toch de keus maken voor een vervoersvoorziening in de vorm van de deeltaxi.

Waar dien ik een aanvraag in?
U kunt een vervoersvoorziening aanvragen bij de afdeling sociale zaken en werkgelegenheid aan de Wolput in Vlijmen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Een medewerker zal dan samen met u de aanvraag opstarten. Indien u niet naar het gemeentehuis kunt komen, kunt u van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur met de gemeente bellen. Een medewerker zal dan een afspraak maken om bij u thuis langs te komen.