CDA

Balkenende: "Borst grootste teleurstelling van Paarse kabinet.

CDA-leider Jan Peter Balkenende uit tijdens zijn speech voor CDA-Zeeland scherpe kritiek op minister Borst van volksgezondheid. Hij verwijt de minister een gebrek aan visie en noemt haar de grootste teleurstelling van het Paarse kabinet. Meer in het algemeen verwijt de CDA-leider het Paarse kabinet een opportunistische manier van politiek bedrijven. De grote woorden na de aanslag in de VS staan naar zijn mening in schril contrast tot het 'varen op peilingen als er echte beslissingen moeten worden genomen'. Balkenende doelt daarbij op de inzet van F16's in Afghanistan.

Jan Peter Balkenende gebruikt deze speech ook om te pleiten voor meer bezieling, visie en inhoud in de politiek: "We moeten vorm durven geven aan de Nederlandse samenleving, in plaats van Nederland als een bedrijf te besturen. De politiek moet richting durven geven en grenzen durven trekken. Paars doet geen van beide. Het meest sprekende voorbeeld van die houding is minister Borst, die deze week - gelukkig - haar laatste begroting als minister van Volksgezondheid verdedigt. Haar grootste 'successen' zijn het verleggen van grenzen op ethische onderwerpen, terwijl zij daarnaast niet in staat is gebleken voor voldoende handen aan het bed te kunnen zorgen, zodat er in Nederland anno 2001 niet eens voldoende tijd en aandacht is voor ouderen, gehandicapten en ernstig zieke mensen. Dat was toen Paars zeven jaar geleden begon toch echt anders. En dat terwijl het toen economisch heel wat minder ging!", aldus Balkenende.

De CDA-leider toont zich ook geschokt door de berichten in de media over het gebruik van peilingen door het kabinet. "Het is tekenend voor dit kabinet. Bij gebrek aan eensgezinde opvattingen tussen de coalitiepartijen mogen peilingen uitkomst bieden in de discussie. Dat peilingen worden gebruikt om een eigen mening te toetsen en om daarmee de communicatie te verbeteren is prima, maar dat ze richtinggevend worden voor beslissingen is het failliet voor de politiek. Wanneer dat écht zo gebeurd is bij het besluit over het al dan niet inzetten van F16's dan is dat zelfs onthutsend. De grote woorden die premier Kok - naar onze mening terecht - sprak over onze morele plicht in de strijd tegen terrorisme zijn dan holle frasen geworden."