Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: veilig vervoer rolstoelinzittenden

27 november 2001

Eindelijk een convenant veilig vervoer rolstoelinzittenden!'

Op maandag 3 december a.s. wordt, in de Haagse Lobby, het Convenant Veilig Vervoer Rolstoelinzittenden getekend door de CG-Raad, de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten, KNV-Taxi, Arcares, CSO (Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties, FvO (Federatie van Ouderverenigingen) en VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland). KBOH is initiatiefnemer voor dit convenant, een belangrijke mijlpaal op weg naar veilig vervoer in taxibusjes van mensen in een rolstoel.

Iedereen die er, al of niet professioneel, mee te maken heeft, vindt het ongetwijfeld belangrijk dat iedere weggebruiker zichzelf op een veilige manier vervoert of laat vervoeren. En natuurlijk onderschrijft iedereen de wet gelijke behandeling gehandicapten. Toch worden vele rolstoelinzittenden in Nederland momenteel niet veilig vervoerd. Of omdat niet alle taxibusjes compleet zijn toegerust met het juiste materiaal, of omdat een rolstoel simpelweg niet goed vastzetbaar is. Onwetendheid van de chauffeur kan een rol spelen, maar ook de gemeente, als aanbesteder van vervoer, is een partij. Hoe dan ook, het gaat niet goed. Daar komt nu verandering in. Er is een Code Veilig Vervoer geschreven die ten grondslag ligt aan het Convenant.

Alle partijen hebben jarenlang samengewerkt om te komen tot goede afspraken. Deze samenwerking bereikt op 3 december dus haar hoogtepunt.
De ondertekening van het convenant vindt plaats in de Haagse Lobby (Stadhuis Den Haag).
De convenantpartijen worden vertegenwoordigd door hun respectievelijke voorzitters. Sympathiserende organisaties, zoals o.a. de SKKP, CNV, Focwa, Traxx en Landelijk Bureau voor Toegankelijkheid, zullen tijdens deze bijeenkomst het Deelconvenant Sympathisanten ondertekenen. Het eerste exemplaar van het Integratie Convenant zal overhandigd worden aan Jan Troost, voorzitter van de CG-Raad.
---

De landelijke vertegenwoor-digers van Arcares, VGN, VNG, KNVTaxi, CG-Raad, CSO en FvO hebben als convenant-partijen de gezamenlijke doelstelling, om in een periode van vijf jaar een situatie te bereiken van veilig vervoer conform de richtlijnen in de Code Veilig Vervoer Rolstoel-inzittenden.

Het convenant bestaat uit twee onderdelen. Het Integratie-convenant, te ondertekenen door de landelijke vertegen-woordigers van aanbesteders, aanbieders en gebruikers van rolstoel-taxivervoer, en drie deelconvenanten.
De Deelconvenanten voor aanbesteders en aanbieders richten zich op individuele gemeenten, instellingen en vervoerders. Sympathiserende organisaties kunnen zich verbinden aan het Deel-convenant Sympathisanten.
Per deelconvenant zal een register worden aangelegd van organisaties die zich aan dit deelconvenant hebben verbonden.
---

Inlichtingen: KBOH, Postbus 2072, 3440 DB Woerden. Contactpersoon: Jolanda Rovers, tel. (0348) 436724, e-mail j.rovers@kboh.nl