Openbare Bibliotheek Oss

15 november 2001

Wegens vervanging automatisering:

BIBLIOTHEKEN OSS EN BERGHEM GESLOTEN OP 3, 4 EN 5 DECEMBER

Op maandag 3, dinsdag 4 en woensdag 5 december a.s. zijn de bibliotheken Oss, Berghem en de bibliobus gesloten. Het computersysteem uit 1995 is verouderd en alle computers voor bibliotheekbezoekers en -medewerkers worden vervangen. De complete werking en vormgeving van de catalogus wordt gewijzigd. Er komen meer zoekmogelijkheden in de catalogus. Het nieuwe bibliotheeksysteem, genaamd Codex, is ontwikkeld door Contrast uit Gouda. De apparatuur wordt geleverd door DHS uit Oss. In januari 2002 worden er diverse rondleidingen gegeven aan belangstellenden en op maandag 14 januari is er in de Bibliotheek Oss een speciale inloopmiddag gericht op het nieuwe bibliotheeksysteem.

Grootste veranderingen voor de bibliotheekgebruiker


* EEN NIEUWE ZOEKWEG Voortaan eerst een zoekwoord typen en daarna pas een keuze maken voor titel, schrijver, onderwerp, materiaalsoort etc.


* WERKEN MET TOETSENBORD EN MUIS Het zoeken in de catalogus gaat sneller door gebruik te maken van het toetsenbord en een muis. Momenteel wordt alleen gebruik gemaakt van het toetsenbord.


* EEN NIEUWE VORMGEVING De indeling van de informatie op het computerscherm is duidelijker en overzichtelijker dan voorheen en er zijn meer mogelijkheden om uitleg te krijgen via help-toetsen.

Het lenen en terugbrengen van boeken en andere materialen blijft onveranderd, evenals de plaatsing van de materialen in de bibliotheek.

Van catalogussysteem naar informatie-systeem

Codex verwijst niet alleen naar titels in de bibliotheekcollectie, maar groeit in de toekomst uit tot een 'multimedia-informatie-systeem'. Er worden niet alleen teksten, maar ook afbeeldingen van boekomslagen getoond. Er komen meer computers voor bibliotheekbezoekers dan voorheen. Behalve pc's om te zoeken in de catalogus (Codex), ook pc's om een aantal sites op Internet of cd-rom's te raadplegen en pc's voor tekstverwerking. Verder wordt het volgend jaar mogelijk om vanuit de catalogus niet alleen de vindplaats in de bibliotheek te ontdekken, maar meteen een bijbehorende cd-rom op te starten of een Internet-site te raadplegen.

Rondleidingen Vanzelfsprekend geven de bibliotheekmedewerkers tijdens de normale openingstijden persoonlijke uitleg aan bezoekers. Op maandag 14 januari 2002 is er van 14.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Oss een speciale inloopmiddag voor belangstellenden die meer uitleg willen hebben over het bibliotheeksysteem. Hiervoor hoeft men zich tevoren niet aan te melden; iedereen is welkom. Verder zijn er rondleidingen in de Bibliotheek Oss op: dinsdag 15 januari, woensdag 23 januari, donderdag 31 januari en dinsdag 5 februari van 19.00 tot 20.30 uur. Voor het bijwonen van deze avondrondleidingen dient men zich wel tevoren aan te melden in de bibliotheek. Voor alle duidelijkheid: het gaat om uitleg van het nieuwe bibliotheeksysteem, er wordt geen speciale aandacht besteed aan Internet.