Bloemenveiling Holland

Weekbericht week 48 2001: Snijbloemen
De aanvoer van snijbloemen kwam op Bloemenveiling Holland afgelopen week (week 48) uit op ruim 58 miljoen stelen, waarvan ruim 52 miljoen stelen werden verhandeld via de klokken in Naaldwijk, een toename van bijna 1% t.o.v. week 48 vorig jaar. De middenprijs totaal kwam in week 48 uit op 56 cent, hetzelfde niveau als de middenprijs in de voorafgaande week. Ten opzichte van week 48 vorig jaar is dit 7 cent minder.

Een aantal gegevens per product t.o.v. de vergelijkbare week, week 48 in 2000:

De grootbloemige roos nam met 13% toe in volume en de middenprijs nam af met 4 cent tot een niveau van 73 cent. De kleinbloemige roos kwam uit op een middenprijs van 25 cent (- 11 cent), bij een toenemend volume van 4%. Bij troschrysant nam het aanbod afgelopen week weer toe, n.l. met 4%, waarbij de middenprijs afnam met 19 cent tot een niveau van 61 cent. De Santini nam met 19% af in volume en de middenprijs bleef op hetzelfde niveau van 49 cent hangen.

Alstroemeria kwam uit op een middenprijs van 45 cent (- 7 cent) bij een toenemende aanvoer van 6 %. Freesia vertoonde een aanvoerafname van 4% en de middenprijs nam ook af tot een niveau van 27 cent (- 7 cent). Gerbera nam sterk af in middenprijs, n.l. van 72 naar 56 cent bij een volumetoename van 12%. De aanvoer van Hippeastrum (Amaryllis), een belangrijk product voor de Kerstdagen, nam met 12% toe in volume, waarbij de middenprijs terugliep tot een niveau van 67 cent (- 3 cent). De aanvoer van typische kerstproducten neemt verder toe. Een voorbeeld hiervan is Ilex, dat met 1% in aanvoer toenam en waarbij de middenprijs met 21 cent steeg tot een niveau van 125 cent. Op maandag zijn we gestart met een aanvoer van bijna 7.000 karren snijbloemen voor de klokken van Naaldwijk. We verwachten deze week een lichte toename van de aanvoer van snijbloemen ten opzichte van voorafgaande week als gevolg van de aanloop naar de Kerstdagen. Tevens verwachten we deze week dat de prijsvorming minder onder druk zal komen te staan dan afgelopen week.
omhoog
Weekbericht week 48 2001: Planten

Afgelopen week werden er ruim 3,2 miljoen stuks planten verhandeld via de klokken van Bloemenveiling Holland. Dit was 2,4% meer dan week 48 van het vorige jaar. De kamerplanten werden ondanks een aanvoerstijging van 1% even goed betaald als vorig jaar. De gemiddelde kamerplant kostte vorige week Hfl 1,78. De tuinplanten stegen bijna 12% in prijs, terwijl de aanvoer ook nog eens steeg met bijna 14%. Er werd nu gemiddeld Hfl 1,72 voor een tuinplant betaald. De omzet bij de klokken steeg als gevolg van bovenstaande met ruim 200.000 gulden voor de potplanten, wat 3,8% is. De omzet via het bemiddelingsbureau steeg ook ten opzichte van vorig jaar met 4,6%.

De bloeiende kamerplanten werden minder betaald dan vorig jaar; de prijs daalde met 7 cent naar Hfl 1,55, terwijl de aanvoer ongewijzigd bleef. Een aantal producten werden fors meer aangevoerd, waardoor de prijs met een aantal procenten daalde. De aanvoer van Anthurium steeg met 63%, waardoor de prijs daalde naar Hfl 5,60. Ditzelfde overkwam de Spathiphyllum; de aanvoer nam met bijna 14% toe tot 73.000 stuks planten, waardoor de prijs fors daalde met een kwart naar Hfl 1,36. Een positieve uitzondering was de Hyacinthus; de aanvoer en de prijs konden allebei stijgen met resp. 4,6% en 13,2%, waardoor er Hfl 1,35 werd betaald voor de bolbloem. De aanvoer van de groene kamerplanten voor de klok daalde met 1,2%, terwijl de prijs met 1,7% kon stijgen. Er werd gemiddeld Hfl 1,83 betaald voor een groene kamerplant. De aanvoer daalde voornamelijk van de Dieffenbachia, Ficus en de Hedera. De Dracaena was beter beschikbaar dan vorig in de kleine en de grote, exclusieve maten. Hierdoor werd er gemiddeld Hfl 3,73 betaald voor een Dracaena.

De handel aan de tuinplantenklok is de afgelopen paar weken zeer divers. Naast de coniferen, bomen, heesters en dergelijke worden er in steeds toenemende mate kerstartikelen aangevoerd. De kerststukjes, de versierde planten met een pluche kerstman en bijvoorbeeld de `met sneeuw bespoten' Ellwoodii vinden gretig aftrek. De aanvoer van deze producten stijgt elke dag, terwijl de prijs ook goed is en blijft.