Dordrechts Museum


Generaties later.
Ahmet Polat, stilte in Kayapinar

tot en met 20 januari

De dubbeltentoonstellingen in het Dordrechts Museum en het Stadsarchief zijn het resultaat van een onderzoek van het Stadsarchief en de stichting Tuana naar de wortels van Turkse Dordtenaren.
De foto's die de Turks-Nederlandse fotograaf Ahmet Polat (geb. Roosendaal 1978) begin 2001 in Kayapinar maakte, geven een persoonlijke kijk op het leven in dit Turkse dorp. Door zich niet als buitenstaander, maar als een van hen te gedragen, zijn de foto's als het ware een verslag van een bekende die het leven in dit dorp vastlegt. Het is ook een getuigenis van de fotograaf zelf. Polat ervoer de stilte zoals die op enkele foto's zichtbaar wordt.

Het werk van Ahmet Polat kan in de traditie van de sociale fotografie van Henri Cartier-Bresson, Aart Klein en Josef Kodelka geplaatst worden. In de uitspraak van Bresson: 'Het gaat niet om fotografie, het gaat over leven.', herkent Ahmet Polat zijn eigen omgang met de fotografie. Polats foto´s lijken vaak toevallige gebeurtenissen, die hij op het juiste moment weet vast te leggen. In werkelijkheid is hij zelf vaak de veroorzaker van deze gebeurtenissen want Polat lokt de mensen door zijn aanwezigheid uit om op hem te reageren. Zo ontstond bijvoorbeeld de foto van de jongens die van een muurtje afspringen. Polat zoekt hierin niet een overzicht van de gebeurtenis, maar zoomt dikwijls in op een detail.

Ahmet Polat is geboren in 1978 in Roosendaal. Hij volgde de afdeling fotografie aan de Academie St Joost in Beda en studeerde af in 2000.