Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA VLAAMS MINISTER

VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW 3 december 2001

Dua: enkel overleg, geen formele beslissingen

Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua bevestigt dat er vorige week op het kabinet van de minister-president een overleg met de
landbouworganisaties heeft plaatsgevonden. De minister beklemtoont echter dat er op dit overleg geen definitieve beslissingen genomen zijn.

De minister herinnerde aan een aantal elementen die ook reeds in het Vlaams parlement ter sprake zijn gekomen. Bij de aanpassing van het ammoniakreductieplan zal rekening gehouden met sociaal-economische situatie van de betrokken landbouwers. Dit wordt in een motie van het Vlaams parlement ook specifiek gesteld.

De superheffing 2001 op de nutriëntenhalte zal worden uitgesteld. Dit uitstel is een vorm van billijkheid omdat de behandeling van een aantal beroepsdossiers nog niet werd afgerond. De superheffing op de
mestverwerkingsplicht gaat echter onverminderd door.

De minister beklemtoont dat het Mestactieplan zal uitgevoerd worden, met inbegrip van de afbakening van bijkomende kwetsbare gebieden. Dit is een expliciete eis van Europa die daaraan de uitbetaling van de steun inzake plattelandsontwikkeling koppelt (8 miljard frank). Het zou onverantwoord zijn naar de landbouwers toe om deze steun op de helling te zetten.

De minister bevestigt bovendien dat mestverwerking even belangrijk blijft als tevoren.

Over de besproken dossiers zal op korte termijn overleg gepleegd worden met de milieubeweging.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be