Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Terug naar de vorige bladzijde laatste nieuws Terug naar de vorige bladzijde persberichten

Utrecht, 3 december 2001

Rechten Nu! Toer door heel Nederland

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) trekt vanaf maandag 3 december, de Europese dag van Gehandicapten, door het land met de Rechten Nu! Toer. In tenminste 15 steden voeren lokale gehandicapten- en chronisch ziekenorganisaties samen met de CG-Raad actie om echt gelijke kansen en gelijke rechten te krijgen. Centraal in de Toer staat de goed toegankelijke Actiebus. Van hieruit vinden bijeenkomsten met politici plaats en worden "good en bad practices" vastgelegd. De Rechten Nu! Toer start in Enschede.

Dagelijks hebben mensen in Nederland te maken met discriminatie vanwege een chronische ziekte of handicap. De tram niet in kunnen, bij een discotheek weggestuurd worden, in een winkel op minder drukke tijden terug moeten komen, niet aangenomen worden, moeilijk een verzekering af kunnen sluiten, overheidsinformatie die steeds maar niet in braille of grootletter beschikbaar is, niet met een reisorganisatie meekunnen; het zijn slechts enkele van de vele voorbeelden van ongelijke kansen en rechten die mensen met chronische ziekte of handicap meemaken.

Deze voorbeelden zijn niet nieuw en veranderen niet vanzelf. De CG-Raad strijdt al jaren voor wetgeving die discriminatie op grond van handicap en chronische ziekte verbiedt en gelijke kansen bevordert. In vergelijking met veel andere westerse en niet-westerse landen, heeft Nederland op dit terrein een grote achterstand. De regering werkt nu aan een wetsvoorstel dat discriminatie verbiedt op het gebied van arbeid, beroepsopleiding en sport. De CG-Raad en de Federatie van Ouderverenigingen vinden dat voorstel te smal en menen dat de Wet alle terreinen van het leven moet bestrijken. Met de Rechten Nu! Toer laat de CG-Raad samen met lokale platforms en lidorganisaties zien dat uitbreiding van het wetsvoorstel noodzakelijk is.

In de Actiebus is een expositie met foto's en videobeelden over effecten van de non-disciminatie wetgeving in het dagelijkse leven. Bij het Actiepunt Grote Klok kunnen mensen hun ervaringen met discriminatie melden. Vanuit de bus vinden discussiebijeenkomsten plaats met lokale en landelijke politici. De toer is maandag 3 december samen met André Rouvoet (ChristenUnie) en Wim Passtoors (VVD) in Enschede. Woensdag 5 december met José Smits (PvdA) in Nijmegen en vrijdag 7 december met Laurette Spoelman (PvdA) in Goes. In de week van 18 tot en met 26 februari wordt de toer in minimaal 12 steden in Nederland vervolgd.
---

Terug naar de homepage Terug naar de vorige pagina Ga naar 'Recente wijzigingen' Ga naar 'Zoeken op deze site' Ga naar 'Contact'