Ingezonden persbericht

Synstar ondervraagt Europese IT-managers

"Vrijgezel meest geschikt voor baan in IT"

Utrecht, 3 December 2001 -Synstar International, een onafhankelijke leverancier van IT-services voor Business Availability, concludeert dat IT-professionals het beste vrijgezel kunnen zijn. Synstar maakt dit op uit de resultaten van het onderzoek 'Switched on across Europe'. Deze pan-Europese studie onder IT-managers van meer dan 600 organisaties werd in september 2001 afgerond. Het onderzoek toont aan dat tegenover een verstoord privé-leven, lange dagen en een hoge werkdruk, een goed salaris en plezierig werk staan, aldus IT-managers.

Van de ondervraagde IT-managers ervaart 73 procent negatieve effecten van de werkdruk op het persoonlijke geluk en de eigen gezondheid. Door verplichtingen op het werk heeft 22 procent van de ondervraagden belangrijke momenten in het leven van de kinderen gemist; 35 procent miste belangrijke familiebijeenkomsten en 47 procent heeft medische afspraken laten lopen.

Volgens Steve Vaughan, CEO van Synstar, kan op basis van het onderzoek een IT-manager nog het beste worden vergeleken met een acrobaat. "Het dagelijkse leven van een IT-manager laat zich vergelijken met acrobatiek, waarbij constant een balans moet worden gezocht tussen de hoeveelheid werk en de persoonlijke relaties en gezondheid. Wat dat betreft, lijkt het profiel van de meest geschikte IT-medewerker: een vrijgezel met weinig verplichtingen buiten het werk."

Uit het onderzoek blijkt verder dat 46 procent van de IT-managers 's nachts wel eens wakker ligt vanwege de hoge werkdruk. De grootste angst daarbij is dat de IT-systemen voor 24 uur uitvallen (35 procent), of dat een sleutelfunctionaris uit de eigen organisatie wegvalt (28 procent). Bij 24x7 IT-ondersteuning zijn het uitvallen van de server (35 procent) en personele problemen (26 procent) de grootste zorgpunten.

Overigens lijkt het er, volgens de onderzoeksresultaten, op, dat de meeste IT-managers voor al deze zorgen geen steun aan hun directies durven te vragen. Volgens eenderde van de ondervraagden plaats de directie de IT-afdeling aan de rand van de business. Verder is 19 procent van mening dat IT door de directie wordt begrepen noch gewaardeerd. Het is dan ook niet verrassend dat in dit kader 35 procent van de ondervraagden outsourcing alleen ziet als grote bedreiging en niet als mogelijke oplossing voor de toenemende werkdruk en om meer kennis binnen te halen.

Verder voelen IT-managers zich nauwelijks onzeker in hun werk. Zo maakt 64 procent zich geen zorgen over het tempo waarin hun carrière zich ontwikkelt. En gevraagd naar de grootste zorgen buiten werktijd, noemt 40 procent persoonlijke relaties en 35 procent gezondheid. Slechts 13 procent maakt zich het meeste zorgen over het werk en 10 procent over het geld.

Steve Vaughan, CEO van Synstar: "Door geen hulp te vragen, roepen IT-managers voor een deel de grote werkdruk over zichzelf af. Door een gebrek aan begrip van de directie zien IT-managers uitbesteding alleen als bedreiging, terwijl het afschuiven van basale operationele activiteiten aan een derde partij juist iets is, wat zij nodig hebben. Hierdoor kunnen IT-managers immers hun aandacht richten op zakelijke vraagstukken, waardoor directies een begin kunnen maken om meer strategische waarde uit IT te halen."

Switched on across Europe
Het pan-Europese onderzoek van Synstar, 'Switched on across Europe', is gehouden onder 600 IT-managers/directeuren in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland en Spanje. De ondervraagden zijn werkzaam in organisaties van 200 of meer medewerkers, verdeeld over de sectoren banking, insurance, zakelijke dienstverlening, retail en telecommunicatie, en 'overige'.

Het volledige onderzoek is op te vragen bij Noud Heijna van Lammers van Toorenburg PR, tel. 030 - 6565070.

Synstar
Synstar International (Londen Stock Exchange: SYN) is een pan-Europese onafhankelijke leverancier van diensten op het gebied van Business Availability. Aan ruim 2.500 klanten in 13 Europese landen levert Synstar een compleet portfolio van geavanceerde systemen en diensten voor IT-ondersteuning, die bedrijven een permanente beschikbaarheid van hun IT-infrastructuur garanderen. Met meer dan 3.000 medewerkers richt het bedrijf zich met geïntegreerde diensten op vijf terreinen: Business Continuity Services, Computer Services, Networking, Lifecycle-management en Data Management. Meer informatie is te vinden op www.synstar.com.