Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 3 november 2001

Aan de sociaal-economische redactie

Sterke daling niveau bedrijvigheid in het wegvervoer in derde kwartaal 2001

Het niveau van de bedrijvigheid in de wegtransportsector is in het derde kwartaal fors gedaald. De stemmingsindicator daalde van 7,0 in het tweede kwartaal naar 5,2 in het derde kwartaal. Er was ook sprake van een daling ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De stemmingsindicator van de internationale bedrijvigheid (beoordeling bedrijvigheid van uitsluitend internationaal vervoer) kwam in het derde kwartaal uit op 5,3 punten, het laagste niveau ooit. Aangenomen wordt dat de scherp dalende bedrijvigheid wordt veroorzaakt door de aanslagen in de VS op 11 september en de teruggelopen groei van de wereldeconomie. Met name het vervoer op Duitsland raakte in het slop. En dat, terwijl meer dan de helft van het grensoverschrijdend vervoer naar Duitsland gaat. Maar ook het vervoer op Spanje en Portugal, en Groot-Brittannië en Ierland kreeg klappen.

Het Conjunctuurbericht is voor een belangrijk deel gebaseerd op de conjunctuurenquête, die Transport en Logistiek Nederland sinds 1995 vier keer per jaar onder zijn leden houdt. De jongste uitkomsten geven een beeld van de stemming in de branche over de periode juli t/m september. Transport en Logistiek Nederland hanteert hierbij de zogenaamde stemmingsindicator. Deze bestaat uit de weging van het percentage positief en negatief gestemde ondernemers ten opzichte van het totale aantal.

Het doorberekenen van de kostprijsverhoging in het derde kwartaal ging moeilijker dan in het tweede kwartaal en in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Er werd in de transportbranche weinig geïnvesteerd in het derde kwartaal. Met name daalde de investeringsgraad voor trekkers.

De vacaturegraad van alle transportbedrijven liep in het derde kwartaal terug van 5,0 procent in het tweede kwartaal tot 4,5 procent in het derde kwartaal. Kleine transportbedrijven telden in het derde kwartaal de meeste vacatures. Het aantal vacatures in de branche heeft voor het grootste deel betrekking op chauffeurs.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de afdeling Public Relations en Voorlichting, Clarisse Buma, 079-3636115. Grafieken en tabellen zijn op aanvraag ook digitaal beschikbaar en mogen met bronvermelding gebruikt worden.