Politiebericht Eindhoven e.o. 4-12-2001
2e persbericht 4 december 2001

Berichten uit de regio

Eindhoven / Best: Val op, fiets verlicht in bioscoop Van 6 december tot en met 10 januari 2002 is de politie prominent aanwezig in vele bioscoopzalen in Eindhoven en Best. Politie Brabant Zuid-Oost toont dan een voorlichtingsdia over het levensbelang van goede fietsverlichting en reflectie. De dia, een cartoon met de leus rechts gaat voor, als ze je zien tenminste, staat in het teken van de strengere fietsverlichtingscontroles die de politie momenteel houdt in de regio. De controleacties vallen onder het motto Val op, fiets verlicht. De politie hoopt op deze manier het filmminnend publiek attent te maken op de noodzaak van goede fietsverlichting en reflectie. De dia wordt vertoond in het reclameblok, vóórdat de hoofdfilm begint.

De voorlichtingsdia houdt rekening met de nieuwe voorrangsregel, waarbij fietsers van rechts ook voorrang hebben. Zien en gezien worden is daardoor nog belangrijker geworden in het verkeer; dat geldt helemaal voor de kwetsbare fietser. De onverlichte fietser blijkt immers een bron van ergernis te zijn voor de automobilist. Een goede verlichting is ook belangrijk in goedverlichte straten: licht trekt aandacht en een onverlichte fietser in bijvoorbeeld een winkelstraat wordt door de spiegelingen in de voorruit van de auto pas laat zichtbaar. Dat wordt met regen nog eens versterkt. Dat maakt automobilisten onzeker, en dat vergroot weer het gevaar voor ongelukken.

Dat de politie streng controleert is op zijn plaats. Fietsers en bromfietsers zijn namelijk een kwetsbare groep in het verkeer: 21 procent van alle verkeersdoden is fietser. Daarvan verongelukte een kwart van hen in het donker. Bovendien loopt de fietser zonder verlichting, tweemaal zoveel kans op een ongeluk. Jeugdigen van 12 tot en met 18 jaar vormen de belangrijkste doelgroep. Maar dat wil niet zeggen dat andere (brom)fietsers vrijuit gaan. Nog te vaak blijkt dat zware ongelukken voorkomen hadden kunnen worden door goede verlichting. Toch blijken niet alle (brom)fietsers dit te beseffen, en vaak hebben ze direct een excuus paraat wanneer de politie hen aanhoudt voor het rijden zonder licht : Het trapt zo zwaar, met licht of automobilisten zien me toch wel... De politie is daar niet gevoelig voor.