Rijksuniversiteit Groningen

04 dec 2001

Luchtbellen voor efficiënte verwijdering bacteriën

Scheikundige Cristina Gómez Suárez ontdekte dat vloeistoffen met luchtbelletjes bacteriën effectief van allerlei oppervlakken kunnen losweken en verwijderen. Naast toepassingen in de industrie verwacht zij ook belangrijke medische toepassingen van haar onderzoeksresultaten, met name bij de behandeling van buikvliesontsteking. Daarbij wordt de buikholte gespoeld om schadelijke bacteriën te verwijderen. Maar de laag bacteriën (biofilm) is vaak zo hardnekkig gehecht, dat de ontsteking terugkeert. De toevoeging van luchtbellen aan buikspoelingsvloeistoffen zou de behandeling effectiever kunnen maken. Gómez Suárez promoveert op 17 december 2001 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het is bekend dat luchtbelletjes kleine, in vloeistof zwevende deeltjes op kunnen nemen. In de industrie wordt dit als scheidingstechniek gebruikt en heet het 'flotatie'. De (verontreinigings)deeltjes botsen tegen de luchtbellen en worden daarin opgenomen. Door de lagere dichtheid die de luchtbellen daarvan krijgen, drijven ze naar het oppervlak en vormen een schuimlaag die vervolgens verwijderd kan worden. Ook deeltjes of micro-organismen die vastgehecht zijn, zouden op die manier losgeweekt kunnen worden, vermoedde Gómez Suárez.

Geen antibiotica nodig

Vooralsnog is het verwijderen van biofilms vaak lastig, met name omdat de antibioticaresistentie van bacteriën steeds verder toeneemt. Maar bij de luchtbeltechniek is geen antibiotica meer nodig. De promovendus stelt in haar onderzoek eerst vast dat luchtbellen inderdaad efficiënt bacteriën en andere deeltjes kunnen verwijderen van verschillende soorten oppervlakken. Vervolgens onderzocht zij aan welke voorwaarden de luchtbellen moeten voldoen om deeltjes zo effectief mogelijk op te kunnen nemen. De factoren die de efficiëntie van het proces bepalen zijn de snelheid en de oppervlaktespanning van de luchtbellen, de grootte en de vorm van de deeltjes, het aantal luchtbellen en als laatste de richting van de luchtbel ten opzichte van het te verwijderen deeltje.

Buikvliesontsteking

Op basis van deze kennis bestudeerde Gómez Suárez de mogelijke toepassing van de luchtbeltechniek bij buikvliesontstekingen. In het laboratorium stelde de promovenda de ideale luchtbeleigenschappen vast die hechting van bacteriën aan het buikvlies kunnen opheffen. In een vervolgonderzoek wordt de toepassing bij patiënten met buikvliesontsteking bestudeerd. /ImK

Cristina Gómez Suárez (Sevilla, Spanje, 1972) studeerde scheikunde aan de Universidad Complutense de Madrid. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de disciplinegroep Biomaterialen van de RUG, binnen de onderzoekschool BMSA (Bio-Material Sciences and Application). Hieraan blijft zij ook na haar promotie verbonden.