CDA

Niet tornen aan criteria bij uitbreiding EU

4 december 2001

Op 30 november jl. spraken CDA-leider Jan Peter Balkenende en EVP-fractievoorzitter Hans-Gert Pottering op een door de Commissie Buitenland georganiseerde conferentie over Europa. Centraal tijdens de conferentie stond de discussienotitie Europa, hoe nu verder? van de commissie-Buitenland.

Pottering zei in zijn toespraak dat goede samenwerking tussen nationale parlementsfracties en geestverwante Europarlementsleden in het licht van het Verdrag van Nice essentieel is: "Tot nu toe hebben het EP noch de EVP ja of nee gezegd tegen Nice. Onze uiteindelijke beslissing zal afhangen van de resultaten van de Europese Raad in Laken en de agenda van het Convent dat een nieuwe Intergouvernementele Conferentie in 2004 moet voorbereiden. In deze Conventie participeren vertegenwoordigers van de nationale en het Europees Parlement."
Wat de toekomst van Europa betreft, zei de EVP-fractievoorzitter dat de IGC in 2004 een Grondwet voor de EU moet ontwikkelen. Fundamentele en burgerrechten moeten een plaats krijgen in het nieuwe verdrag. Het democratisch tekort moet bestreden worden door vereenvoudiging van wetgeving op basis van gekwalificeerde meerderheidsbesluitvorming in de Raad en co-decisie door het EP. De Raad moet meer in de openbaarheid beslissen, en de voorzitter van de Europese Commissie moet worden gekozen door het EP.

CDA-lijsttrekker en ­fractievoorzitter Jan Peter Balkenende schetste in zijn toespraak het grote belang dat christen-democraten van oudsher hechten aan Europa. Het waren immers christen-democraten als Schumann, Adenauer en De Gaspari die aan de wieg stonden van de Europese samenwerking. Balkenende was duidelijk over de uitbreiding: eerst moet aan de criteria voldaan worden voor er sprake kan zijn van toetreding. "Criteria gaan voor data, dus niet tornen aan de toelatingscriteria".
Balkenende betoonde zich een vurig plaatsbezorger van een democratisch Europa. "Europa zal democratisch zijn, of zal niet zijn. Een Europa met een Europese Commissie als motor van het integratieproces. Met een sterk Europees Parlement, door uitbreiding van het medebeslissingsrecht en het budgetrecht.."
Volgens Balkenende moet er in het Belgische Laken bij de Eurotop "concrete en harde afspraken worden gemaakt", en "moet er een stap verder worden gezet. Zonder die besluiten is Europa niet toegerust voor de uitbreiding en de toekomst."

Jean Penders, hoofdauteur van de notitie Europa, hoe nu verder? , ging in zijn inleiding in op een reeks van actuele onderwerpen. Hij sprak zich uit voor een daadwerkelijk communautair asielbeleid ("Aanvragen zouden in de toekomst bij de EU als zodanig ingediend moeten worden en niet meer bij de afzonderlijke lidstaten. Beoordeling van asielaanvragen zou communautair moeten geschieden waarna spreiding van quota over lidstaten dient te volgen"), voorzichtigheid bij de uitbreiding van de EU ("Als aan een aantal essentiële kenmerken van de interne markt niet kan worden voldaan ­wij noemen dat het kernacquis ­ dan is het in ieders belang dat we ons de tijd gunnen."), een betere voorbereiding van de IGC in 2004 dan ten behoeve van Nice het geval is geweest, en een grotere rol van het EP ("Geef aan het Europees Parlement het instemmingsrecht tan aanzien van verdragswijzigingen.

Laat het EP optreden als zestiende ratificeerder.")

U kunt de bijbehorende speech van Jean Penders downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoon te klikken.