ABVAKABO FNV

Leden ABVAKABO FNV gaan onder twee voorwaarden akkoord met sociaal plan KPN (4 dec)

ABVAKABO FNV heeft in de afgelopen week acht ledenraadplegingen gehouden waarin het principe akkoord van de bonden en KPN besproken werd. De ledenraadplegingen leverden behoorlijk wat gespreksstof en discussie op. Er werd onder andere uitgebreid stilgestaan bij de optieregeling van Scheepbouwer. In zn algemeenheid vindt iedereen het onbegrijpelijk en onacceptabel dat iemand zo goed voor zichzelf zorgt, juist nu het zo slecht gaat met KPN.
Er is ook stevig gesproken over allerlei inhoudelijke punten van het sociaal akkoord. Uiteindelijk gaat ruim tachtig procent van de aanwezigen akkoord met het sociaal plan dat nu voorligt maar er worden twee aanvullende voorwaarden gesteld.

Het sociaal akkoord dat er nu ligt gaat uit van een vrijwillig vertrek van zon 2000 mensen. De financiering van de regelingen voor vrijwillig vertrek, door onder meer het openbreken van de CAO, is een belangrijke pijler in het sociaal plan. Vrijwillig vertrek voorkomt een aantal gedwongen ontslagen. Het aantal van tweeduizend vrijwillig vertrekkers is dus van belang. Als veel minder mensen vrijwillig willen vertrekken, dan zou de regeling aangepast moeten worden. Dan moet de regeling ook voor andere leeftijdsgroepen opengesteld worden, waardoor dat aantal toch gehaald wordt. Dit is een belangrijk punt van bespreking met KPN.
Daarnaast is in het sociaal plan een aantal afspraken gemaakt met betrekking tot 50 tot 54-jarigen. In de uitwerking van die regels zou het kunnen voorkomen dat bij boventallig verklaren, iemand van 50 jaar financieel slechter af is dan iemand van 49 jaar. Dat is zeker niet de bedoeling van die regeling geweest. Concreet betekent het dat er voor de 50 en 51 jarigen iets extras geregeld moet worden. Ook dit punt komt aan de orde bij KPN. Op bovenstaande punten hoopt ABVAKABO FNV goede afspraken te maken. Als dat niet lukt heeft KPN een groot probleem aldus Peter Wiechmann, onderhandelaar namens ABVAKABO FNV.

Vanmiddag leggen de bonden gezamenlijk deze punten op tafel bij KPN. Daarnaast zijn uit de ledenraadplegingen andere zaken naar voren gekomen die als aandachtspunt meegenomen worden in het gesprek van vandaag. Het is nog onzeker of de bonden en KPN vanmiddag al tot een definitief akkoord kunnen komen.

---