Gemeente Enschede

13,6 miljoen gulden beschikbaar voor huisvesting basis-, speciaal- en voortgezet onderwijs
Enschede, 4 december 2001
Programma huisvestingsvoorzieningen 2002

De gemeente is, in het kader van haar zorgplicht, verantwoordelijk voor het adequaat en kwalitatief goed huisvesten van het primaire en voortgezet onderwijs in Enschede. In het Programma van Huisvestingsvoorzieningen, waarmee de schoolbesturen hebben ingestemd, is voor 2002 een bedrag van f 13.650.400,- beschikbaar Het geld is bestemd voor klaslokalen, schoolmeubilair en onderwijsleerpakketten en voor het onderhouden en repareren van schoolgebouwen. Zo is in 2002 rekening gehouden met de realisering van 25 nieuwe klaslokalen.

Het budget Huisvestingsvoorzieningen 2002 laat helaas géén investeringen toe, die erop gericht zijn om schoolgebouwen aan te passen aan nieuwe onderwijsontwikkelingen. Noodzakelijke investeringen in bijvoorbeeld ICT-voorzieningen, personeelskamers en ruimtes om het Studiehuis goed tot zijn recht te laten komen, kunnen niet worden gedaan. Dat is teleurstellend aangezien onderwijshuisvesting een van de belangrijkste katalysatoren is voor het geven van goed onderwijs en het realiseren van onderwijskundige vernieuwingen.

De Gemeenteraad heeft dit erkend. Daarom heeft zij, in het kader van het Meerjarenperspectief, in oktober 2001 reeds eenmalig 2,5 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor extra investeringen in het onderwijs. Het extra geld is in eerste instantie bestemd voor een kwaliteitsimpuls in het onderwijs in de investeringswijk Wesselerbrink.De Gemeenteraad rekent er voorts op dat het rijk, via de Voorjaarsnota, in 2002 extra structurele financiële middelen verschaft. In de Voorjaarsnota is voor heel Nederland 100 miljoen gulden gereserveerd. Voor de Gemeente Enschede betekent dit een structureel bedrag van ca. 1 miljoen gulden extra voor het primair en voortgezet onderwijs. Het Rijk verwacht dat de gemeente voor dit doel ook structureel extra geld ter beschikking stelt.

Veiligheidsvoorzieningen en ARBO-eisen
Op dit moment is binnen het Programma Huisvestingsvoorzieningen geen geld beschikbaar voor investeringen ten behoeve van de veiligheid en aanpassingen vanwege de ARBO-wetgeving. Wel vindt op dit moment een analyse plaats van de risico's voor de brandveiligheid, de arbo-wetgeving en milieukeuring, cv-ketels, risico's legionella en elektrische installaties. De kosten van dit risico-onderzoek, f 750.000,-, worden gedragen door de gemeente. De financiering van de, uit het onderzoek voorvloeiende, noodzakelijke voorzieningen is de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van de schoolbesturen en de gemeente.

Overige ontwikkelingen onderwijshuisvesting
Op het gebied van onderwijshuisvesting wordt tevens hard gewerkt aan de plannen voor het VMBO. Begin 2002 wordt het plan van eisen voor de nieuwe huisvesting opgeleverd.
Het huisvestingsplan voor het primaire onderwijs zal de komende maanden worden geactualiseerd, waarbij rekening wordt gehouden met demografische, onderwijskundige en maatschappelijke ontwikkelingen. Voor het speciaal en voortgezet onderwijs zal begin 2002 ook een integraal huisvestingsplan worden ontwikkeld. De hoofdlijnen van deze plannen worden meegenomen bij de college-onderhandelingen.