Politiebericht Friesland: Friesland 5-12-2001
Politieberichten van 4/12 (13.00) t/m 5/12 (07.00)

Surhuisterveen: niet opvolgen aanwijzingen verkeersbrigadier Dinsdagochtend kreeg de politie een melding dat een verkeersbrigadier bij een basisschool aan de Jan Binneslaan bijna omver was gereden door een automobilist. Een aantal getuigen had gezien dat de bestuurder, een 39-jarige inwoner van Boelenslaan, de aanwijzingen van de verkeersbrigadier niet opvolgde. De man kreeg hiervoor een mini proces-verbaal van 180 gulden.

Leeuwarden: brandstichting
Dinsdag omstreeks 13.00 uur hoorde een werkneemster van een school in de Cornelis Trooststraat een grote knal op de bovenste etage. In het betreffende lokaal gearriveerd bleek dat twee jongeren bezig waren met het stichten van een vuurtje. Een stapel papier brandde reeds. Nadat het vuurtje was gedoofd, heeft de school de politie geïnformeerd. De politie heeft de twee verdachten, een 15- en een 16-jarige inwoner van Leeuwarden, aangehouden voor brandstichting en vernieling. Aangifte is gedaan door een 52-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Akkrum: zwarte Pieten de weg kwijt, politie biedt helpende hand Dinsdag omstreeks 13.00 uur wilde Sint Nicolaas met zijn Pieten de Boeremaskoalle in Akkrum bezoeken om met de kinderen het Sinterklaasfeest te vieren. Sint werd naar de school gebracht in een open wagen met twee Friese paarden. De twee Pieten zouden er achteraan komen met hun eigen paarden. Echter, de Pieten verdwaalden en reden richting Aldeboarn. De Hoofdpiet raakte al wat in paniek, maar Sinterklaas hield het hoofd koel: de politie moest ingeschakeld worden, want die kan goed zoeken. En ja hoor, in Oldeboarn, bij de basisschool aan de Tsjerkebuorren, werden twee verkleumde Pieten aangetroffen. De natgeregende paarden werden bij een bevriende boer op stal gezet en de twee Pieten werden in een politiebus naar Akkrum gebracht. Zo kon het Sinterklaas-feest toch nog doorgaan. De twee agenten kregen als beloning van Sinterklaas een handvol pepernoten.

Drachten: aanhouding na zware mishandeling
Dinsdag omstreeks 15.15 uur reed een 36-jarige automobilist uit Drachten door de Valkstraat. Terwijl hij voor een woning stopte, kwamen de bewoners naar buiten. Er ontstond een woordenwisseling naar aanleiding van eerdere problemen en een vechtpartij. Hierbij is de Drachtster waarschijnlijk met een paraplu geslagen, waarna deze met een gereedschapssleutel om zich heen ging slaan. Hij heeft hierbij drie personen geraakt, een 37-jarige inwoonster, een 16-jarige inwoner en een 13-jarige inwoonster van Drachten. Vervolgens ging de 36-jarige er vandoor. De drie slachtoffers zijn naar het politiebureau gegaan, waar een ambulance werd geregeld om ze naar het ziekenhuis te brengen. Na behandeling heeft de 37-jarige vrouw aangifte gedaan. Op het moment dat de politie de verdachte wilde aanhouden, meldde deze zichzelf aan het bureau. Hij is ingesloten.

Marssum: te snel, rijbewijs ingevorderd
Maandag omstreeks 21.30 uur werd een 26-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op snelheid met de lasergun terwijl hij over de N383 reed, komend uit de richting Dronrijp en gaand in de richting van Leeuwarden. Ter hoogte van Marssum werd een snelheid geconstateerd van 187 km per uur, terwijl ter plaatse 100 is toegestaan. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Heerenveen: winkeldief aangehouden
Dinsdag omstreeks 18.30 uur werd een 38-jarige inwoner van Heerenveen betrapt bij een diefstal in een winkel aan de Gedempte Molenwijk. De man had een slaatje, een schouderham en een lavache qui rit meegenomen. De man is door de politie meegenomen naar het bureau. Aangifte is gedaan door een 29-jarige inwoonster van Zwolle.

Follega: aanrijding zonder letsel
Dinsdag omstreeks 15.00 uur reed een 18-jarige automobilist uit Leeuwarden over de Rijksweg A6 onder Follega, in de richting van Joure. Voorbij de brug met het Tjeukemeer raakte de automobilist, door de hevige regenval en vermoedelijk een te hoge snelheid (aquaplanning) in een slip en botste tegen de vangrail in de middenberm. De automobilist bleek niet te beschikken over een geldig rijbewijs, daarnaast was het voertuig niet verzekerd. De auto is afgesleept.

Oudehaske: aanrijding met koe
Dinsdag omstreeks rijdt een 48-jarige automobilist uit Heerenveen over de Nije Fjildwei. Plotseling ziet hij vanaf de rechterberm een koe de weg oplopen. Een aanrijding kon niet vermeden worden. De auto botste met de rechter voorzijde tegen de koe, die geheel over de auto werd geslingerd. De koe verdween hierna. De politie vond de koe even later in een weiland. Het beest was dusdanif gewond dat het, door een veearts, is afgemaakt.

Leeuwarden: aanhouding dealer
Dinsdag omstreeks 19.30 uur zag de politie in de Ayttasteeg twee bekende drugsgebruikers. Zij waren in overleg met een derde persoon. Toen ze de politie zagen ging de onbekende er vandoor. Hierop is de man aangesproken. De man, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek een bolletje cocaïne en een bolletje heroïne bij zich te hebben. Hierop is de man aangehouden. De bolletjes zijn in beslag genomen.

Leeuwarden: aanhouding fietsendieven
Woensdag omstreeks 00.15 uur zag de politie twee mannen lopen in de Doelestraat. Een sleepte een fiets met zich mee, de andere zat op een fiets. Vervolgens staken beiden de Groeneweg over. Bij het zien van de politie kregen ze steeds meer haast. Hierop heeft de politie de twee mannen, een 20-jarige en een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, aangehouden. In de rugzak van een van de verdachten werd een grote kniptang aangetroffen. De fiets en de aangetroffen goederen zijn in beslag genomen.

Leeuwarden: aanhouding na inbraak
Woensdag omstreeks 22.30 uur kreeg de politie een melding van een inbraak in een bedrijf aan de Sixmastraat. Door een beveiligingsbedrijf was een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden, die aan de politie werd overgedragen. Hij was binnengekomen via een raam. Met hond werd nog een zoekslag door het gebouw gemaakt, maar er werd verder niemand aangetroffen. Aangifte is gedaan door een 50-jarige inwoner van Drachten.

Joure: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 01.45 werd een 53-jarige automobilist uit Joure gecontroleerd op de Kolkstraat. De man bleek te hebben gedronken. Hij blies 670 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur, tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: onder invloed
Woensdag omstreeks 02.25 werd een 37-jarige automobilist uit Balk gecontroleerd op de K.R. Poststraat. De man bleek te hebben gedronken. Hij blies 295 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Tijnje: boerderijbrand
Woensdag omstreeks 04.45 uur kreeg de politie een melding van een boerderijbrand aan De Warren. De boerderij is uitgebrand.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272