Euronext Brussels

Tractebel - Nieuw industrieel succes voor Fabricom (Tractebel) in Noorwegen

Statoil, een van de belangrijkste aardolie- en gasproducenten in de Noordzee, heeft aan "VM Alliance", een langetermijnpartnership tussen Fabricom AS en de studiebureaus Halliburton en Sørco, een belangrijk contract toevertrouwd om de productie van zijn veld Heidrun ter hoogte van Noorwegen op te drijven.

Dankzij de aanpassingswerken zal men een grotere hoeveelheid water in de boorputten kunnen spuiten, om zo meer aardolie op te pompen naar het boorplatform Heidrun.

Het grootste deel van dit 2-jarig contract ter waarde van 77,5 miljoen EUR (3,1 miljard BEF) zou moeten toekomen aan Fabricom AS, dat instaat voor alle uitvoeringsengineering-, prefabricage- en montagediensten. Deze diensten vertegenwoordigen ongeveer 300.000 uren van hoog gekwalificeerd werk.

Dit contract toont aan hoe succesvol de nieuwe benadering van de Noorse aardolie- en gasmarkt is. Fabricom AS kan in partnership deelnemen aan EPCIC-contracten (engineering, procurement, construction, installation en commissionning) en zo tegemoetkomen aan de behoeften van de grote opdrachtgevers, zoals Statoil.

Fabricom AS, gevestigd in Stavanger, stelt 600 personen tewerk en heeft in 2000 een omzet gerealiseerd van 69,5 miljoen EUR. Gesteund door de know-how binnen de Groep neemt Fabricom AS een bevoorrechte positie in op het gebied van grote onshore en offshore bouwprojecten: denken we maar aan zijn deelname aan de bouw van de gasterminal van Kårstø (225 miljoen EUR) en aan het onderhoudscontract voor de boorplatformen in de Ekofisk-zone (87 miljoen EUR).

Fabricom AS maakt deel uit van Fabricom Groep, operationele eenheid van Tractebel die verantwoordelijk is voor industriële en energiediensten. Tractebel is de energiepijler van Suez.

Na de recente overnames van GTMH-EI, Entrepose en Delattre-Levivier in Frankrijk, GTI in Nederland en Sulzer Infra in Zwitserland telt Fabricom Groep meer dan 55.000 werknemers en heeft de Groep een omzetcapaciteit van 6 miljard EUR per jaar.

Bron: Tractebel
Provider: Euronext Brussels