Gemeente Breda

05-12-2001

Extra maatregelen tegen overlast Berlagestraat
Burgemeester en wethouders van Breda zijn van plan zo spoedig mogelijk extra maatregelen te nemen tegen de overlast veroorzaakt door jongeren bij de winkelstrip aan de Hendrik Berlagestraat in Geeren Zuid. Het college trekt extra geld uit om de openbare verlichting te verbeteren, een fietssluis te plaatsen tussen de woningen aan de overzijde van de winkelstraat en het trottoir te verhogen. Daarnaast krijgt de Jongerenontmoetingsplaats in de Willem van Kesselstraat een opknapbeurt en wordt opdracht gegeven tot het instellen van een tijdelijk parkeerverbod aan de overzijde van de winkelstrip.

De hantering van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt strikter. Wie een overtreding begaat, wordt direct aangehouden en voorgeleid aan de hulpofficier van justitie. Ook zal de politie jongeren die zich herhaaldelijk schuldig maken aan overtredingen naar het Overleg Risico Jongeren (ORJ) leiden, waarna een passende vervolgactie start. In dit overleg komen, onder voorzitterschap van de politie, tweewekelijks alle Bredase jongeren aan de orde die het risico lopen tot crimineel gedrag te vervallen of andere problemen hebben en niet voldoende door de bestaande hulpverlening worden bereikt. In februari vindt een evaluatie van de maatregelen plaats.

Politie, welzijnspartners en gemeente hebben de afgelopen periode al extra moeite gedaan de overlast tegen te gaan. Deze inzet bleek echter niet afdoende. De winkelstrip aan de Hendrik Berlagestraat heeft al geruime tijd te kampen met aanzienlijke overlast veroorzaakt door een groep jongeren. Dit is bevestigd door een inventarisatie gehouden door het politiebureau Vlaanderenstraat en door signalen die binnenkomen bij de gemeente en welzijnsinstellingen. Er is sprake van vandalisme, criminaliteit, vervuiling en verkeers- en lawaaioverlast. Buurtbewoners voelen zich vaak geïntimideerd.

Oplossingen voor de langere termijn rondom de winkelstraat worden betrokken in het project Samenwerken aan Leefbaarheid, waarin de gemeente samenwerkt met wooncorporaties en bewonersorganisaties. Daarnaast zal het college omstreeks december besluiten of er voor jongeren uit de wijk in gemeenschapshuis Geeren Zuid een jongerenruimte beschikbaar komt.

Breda, 5 december 2001