Gemeente Breda

05-12-2001

Breda krijgt 2,5 miljoen gulden extra
Breda krijgt 2,5 miljoen gulden van het rijk om de veiligheid en de leefbaarheid in het district Noordoost, in de wijk Heuvel en in de buurt Fellenoord een extra impuls te geven. Het bedrag van 2,5 miljoen komt uit het project "Onze buurt aan zet", waarvoor minister van Boxtel van Grotestedenbeleid 90 miljoen gulden extra beschikbaar heeft gesteld om de betrokkenheid van bewoners, bedrijven en instellingen bij de veiligheid en leefbaarheid in de aandachtswijken te vergroten. Om deze financiële impuls kracht bij te zetten, verwacht de minister dat Breda het bedrag van 2,5 miljoen in de periode 2001 tot en met 2003 met minimaal 50% verhoogt.

Het geld gaat naar verschillende projecten in Noordoost, Heuvel en Fellenoord. Een groot deel gaat naar het project 'Lusten en Lasten', waarbij bewoners zelf oplossingen bedenken voor problemen die zij ervaren in hun directe leefomgeving. Omdat de bewoners actief betrokken worden bij de voorbereiding en uitvoering - zij zijn zelf opdrachtgever - moet de positie van de bewoners in de richting van gemeente, woningbouwcorporaties en marktpartijen worden versterkt. Daarnaast wordt er extra geld uitgetrokken om het succesvolle project tegen drugsoverlast in Geeren-Noord uitbreiden naar andere buurten in Noordoost. Verder zullen er in deze wijk intermediairs worden ingezet om allochtonen meer bij het herstructureringsproces te betrekken.

Beheerplan
Om de kwaliteit van de woningen, de woonomgeving en leefbaarheid in Heuvel te verbeteren, heeft de gemeente samen met de bewoners een beheerplan opgesteld. De wijkbewoners zullen heel nadrukkelijk betrokken worden bij de uitvoering van dit plan. Doel is te komen tot een grotere betrokkenheid van bewoners bij het beheer, ook wat de veiligheid betreft. Daarnaast krijgt Heuvel een eigen inloopcentrum waar bewoners, scholen en instellingen voor de gezondheidszorg en welzijn laagdrempelige activiteiten kunnen opzetten. In het centrum zal extra ruimte gemaakt worden voor bijeenkomsten van werkgroepen uit de buurt en voor spreekuren van wijkverpleegkundige, jeugdarts en logopedist. Ook gaat er extra geld naar het Brede schoolproject in Heuvel, dat de gemeente in nauwe samenwerking met de basisscholen De Vlier en Keysersmolen, de Stichtingen Sprong en Wijkbelang, COBK, Vertizontaal en de GGD gaat opzetten. Omdat het rijk extra geld heeft gegeven voor bovenstaande projecten, kan de gemeente een bedrag van drie ton beschikbaar stellen aan de buurt Fellenoord om te proberen de succesvolle aanpak van het project 'Lusten en Lasten' in de stad tot ontwikkeling te brengen.

Breda, 5 december 2001