Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


Recent aangekochte kunst te zien in Verweyhal

De gemeenten Haarlem en Bloemendaal hebben zo'n 500 Haarlemse en 45 Bloemendaalse beeldende kunstenaars uitgenodigd werk in te zenden voor de jaarlijkse aankoopronde. 153 Kunstenaars reageerden op deze oproep. Een speciale commissie selecteerde uit de inzendingen 38 kunstobjecten, met een totale waarde van bijna f 100.000,-. De geselecteerde werken zijn nog tot en met zondag 8 december te zien in de Verweyhal aan de Grote Markt.

De selectiecommissie bestond uit drie beeldend kunstenaars, twee conservatoren moderne en hedendaagse kunst, een specialist moderne kunst en een Haarlems gemeenteraadslid. Vijf commissieleden kwamen niet uit Haarlem. Omdat deze commissieleden niet bekend waren met het werk van de Haarlemse kunstenaars kon de commissie tot een zo objectief mogelijk oordeel komen. De selectiecommissie kwam na twee selectieronden unaniem tot een aankoopadvies.

Opvallend

De selectiecommissie vond het opvallend dat de beeldhouwkunst vrijwel niet vertegenwoordigd was in de inzendingen en dat de kunstenaars bescheiden gebruik maakten van nieuwe media zoals computerprints, videokunst en werken op cd-rom. Tekeningen, fotografie en acryl zijn wel ruim vertegenwoordigd in het geselecteerde werk.

De manier waarop de gemeenten hun aankopen selecteren gaat na deze aankoopronde veranderen. In de toekomst vinden de aankopen plaats door bezoek aan ateliers van Haarlemse kunstenaars.

De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 8 december in de Verweyhal, Grote markt 16. De openingstijden zijn: maandag tot en met zaterdag 11.00 - 17.00 uur, zondag 12.00-17.00 uur. De entreeprijzen bedragen f 7,50 voor volwassenen, f 5,- voor houders van een Pas 65 en groepen van twintig of meer personen. De toegang is gratis voor kinderen tot achttien jaar en houders van een Museumjaarkaart.