Ministerie van Justitie

05.12.01

Modernisering burgerlijk procesrecht een feit

Thema: Nieuw burgerlijk procesrecht

De rechter krijgt een actievere rol in het burgerlijke proces. Daardoor kunnen de procedures korter worden. Dat volgt uit een wetsvoorstel tot modernisering van het burgerlijk procesrecht van minister A.H. Korthals van Justitie dat gisteravond met algemene stemmen door de Eerste Kamer is aangenomen. Het wetsvoorstel treedt per 1 januari 2002 in werking.

In het wetsvoorstel wordt de versnelling van de procedure gerealiseerd door het schriftelijke deel van de procedure te bekorten. Verder moet de rechter steeds waken tegen onnodige vertraging. Hij krijgt daarbij ruimere bevoegdheid om partijen te bevelen stellingen toe te lichten en stukken te overleggen.

De schriftelijke fase van de procedure wordt bekort door zwaardere eisen te stellen aan de dagvaarding en het schriftelijke antwoord daarop van de gedaagde.De partijen moeten het geschil meteen duidelijk uiteenzetten in de dagvaarding en het antwoord. Ook moet vermeld worden over welke bewijzen partijen beschikken. Tenzij de rechter op verzoek van één van de partijen anders beslist volgt na het antwoord van de gedaagde een mondelinge behandeling van de zaak op een zitting. Daar kan de rechter nadere vragen aan partijen stellen, waarop verdere argumenten kunnen worden uitgewisseld. Ook kan dan worden bezien of een schikking mogelijk is. Na de zitting wijst de rechter vonnis, tenzij het naar het oordeel van de rechter nodig is dat er (mondeling of schriftelijk) verder kan worden geprocedeerd.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 05-12-2001