RABOBANK NEDERLAND

Rabobank neemt Ierse staatsbank ACCBank over

Rabobank International, de internationale zakenbank van de Rabobank Groep, neemt de Ierse staatsbank ACCBank over. De onderhandelingen over de overname zijn vandaag succesvol afgerond. De overnameprijs bedraagt EUR 165 miljoen. De overname is aan goedkeuring onderhevig van het Ierse parlement. De Rabobank Groep is door deze aankoop de eerste financiële groep uit continentaal Europa die in Ierland retail-activiteiten onderneemt. Dochter Rabobank International is reeds sinds 1994 met wholesale activiteiten in Ierland actief. Rabobank Ireland plc behoort met een balanstotaal van EUR 17 miljard tot de grotere banken van het land. Verzekeringsdochter Interpolis en leasemaatschappij De Lage Landen zijn de andere onderdelen van de Rabobank Groep die in Ierland opereren.

Country banking-strategie
De overname van ACCBank vloeit voort uit Rabobank Internationals zogeheten country banking-strategie. Deze strategie is er op gericht, om in ontwikkelde markten met een sterke agrarische sector kleinere banken over te nemen die vooral actief zijn op het platteland. Rabobank International opereert op deze wijze reeds met groot succes in Australië en Nieuw-Zeeland. Daar werden sinds midden jaren negentig achtereenvolgens de Australische PIBA-bank en de Nieuw-Zeelandse financieringsmaatschappij Wrightson overgenomen. Rabobank International wil deze aanpak ook naar andere delen van de wereld exporteren. Ierland is in dit verband een eerste vervolgstap. De bank onderzoekt momenteel diverse andere mogelijkheden, onder meer in Noord- en Zuid-Amerika.
De country banking-strategie bouwt voort op de sterke positie van de Rabobank Groep in de Nederlandse thuismarkt. De strategie beoogt Rabobanks meer dan 100-jarige expertise in de agrarische sector en haar eveneens langjarige ervaring als 's lands grootste retailbank interationaal tot waarde te brengen.

ACCBank
ACCBank, in 1927 opgericht als Agricultural Credit Corporation, is een sterk merk op het Ierse platteland. De bank richt zich behalve op agrariërs tevens op het midden- en kleinbedrijf en op particuliere klanten. Zij had per ultimo 2000 een balanstotaal van EUR 3,3 miljard en 40 vestigingen. Eind 2000 had de bank 600 werknemers in dienst. ACCBank heeft een ingrijpende herstructurering achter de rug en heeft daardoor een goede uitgangspositie voor verdere groei op de Ierse markt. De bank en haar klanten kunnen daarbij profiteren van het uitgebreide productaanbod van de Rabobank Groep op de Nederlandse markt, bestaande uit bankproducten, verzekeringen, employment benefits, leasing en beleggingsproducten.

Over de Rabobank Groep
De Rabobank Groep is een brede financiële dienstverlener. Door de coöperatieve grondslag is de Rabobank Groep er primair voor de klant. Alle onderdelen van de Groep werken nauw samen om de klanten tegen de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding een breed pakket aan te bieden van financiële diensten en producten zoals betalen, sparen, lenen, verzekeren en beleggen. De Groep bestaat uit ongeveer 400 zelfstandige lokale coöperatieve Rabobanken met gezamenlijk zo'n 795.000 leden en uit bekende dochterondernemingen als Robeco, Interpolis, Schretlen en Co, Effectenbank Stroeve, Rabobank International, De Lage Landen en Gilde Investment. Internationaal is de groep met 142 vestigingen vertegenwoordigd in 36 landen. De Rabobank heeft de hoogste waarderingen voor kredietwaardigheid van de grote ratinginstituten. De Rabobank Groep heeft op de Nederlandse thuismarkt 9 miljoen particuliere en zakelijke klanten en is marktleider op vrijwel alle gebieden van financiële dienstverlening.


05 dec 01 11:02