5 d ecember 2001

Eerste bedrijfssponsor nieuwe milieucursus voor vissers

De Stichting ProSea ontvangt vandaag van Unilever een financiële bijdrage van f. 15.000 voor de ontwikkeling van een cursus Mariene Milieukunde voor toekomstige vissers. ProSea streeft er naar volgend jaar op Texel de eerste cursus voor leerlingen van visserijscholen te geven. De overhandiging van het sponsorbedrag vindt om 14.00 uur plaats op de visserijschool in Katwijk aan Zee.

Ontwikkeling visserij
De visserijsector krijgt steeds meer te maken met de zorg voor natuur en milieu. Maatschappelijke aandacht en politieke keuzen maken het noodzakelijk dat ook vissers kennis vergaren over de zee als ecologisch systeem. Een specifiek voor leerlingen uit het visserijonderwijs afgestemd lesprogramma marine milieukunde zal de kennis van zoutwater ecosystemen en de gevolgen door menselijk handelen op deze systemen vergroten. Op dit moment bestaat er nog geen aangepast lesprogramma voor de visserij. In samenwerking met het Productschap Vis werkt ProSea aan de ontwikkeling van een cursus die toegespitst is op de visserij.

ProSea Marine Education
ProSea is een kersverse stichting, die is voortgekomen uit het samenwerkingsverband tussen de Redersvereniging, het NIOZ, Stichting De Noordzee en Ecomare. Tezamen hebben zij een cursus Marine Milieukunde voor het zeevaartonderwijs ontwikkeld. Deze cursus wordt jaarlijks gevolgd door alle vierdejaars-studenten gevolgd. ProSea heeft als doel milieu-educatie voor alle gebruikers van de zee mogelijk te maken, dit te verankeren in het bestaande onderwijs en hiervoor belangstelling te wekken bij verschillende maritieme sectoren. Daarom werkt ProSea samen met de visserijscholen, het Productschap en het ministerie LNV aan een nieuwe cursus die is toegespitst op de visserij sector.

Duurzaam ondernemen
Unilever staat zeer positief tegenover de activiteiten van ProSea. Het bedrijf produceert onder andere Iglo-vissticks waarin duurzaam gevangen vis is verwerkt. De vis die daarvoor nodig is, wordt gevangen onder voorwaarden die werden geformuleerd door het Marine Stewardship Council (MCS). Unilever heeft al bij de oprichting van het MSC in 1996 aangekondigd om met ingang van 1 januari 2005 alleen nog maar vis in te kopen die op een verantwoorde wijze onttrokken is aan gezonde visbestanden. Oftewel zij kopen alleen vis in die op een duurzame manier gevangen is. Kortom het bedrijf accepteert zijn verantwoording. Omdat het initiatief van ProSea aansluit op het duurzaamheidstreven van Unilever is besloten tot een stimulans in de vorm van een geldbedrag.

Ook directeur Fronenbroek van de visserijschool in Katwijk wil stimuleren dat zijn cursisten leren bewuster te gaan vissen en staat volledig achter de initiatieven van Unilever en ProSea.

Draagvlak
Nu bij de overheid, het onderwijs en het Productschap Vis het draagvlak groeit, is het belangrijk dat ook het bedrijfsleven haar betrokkenheid toont. Unilever toont dit aan door bovengenoemde financiële stimulans. De verwachting is dat het voedingsmiddelen concern in de toekomst structureel zal bijdragen en dat andere bedrijven zullen aansluiten.

Nadere informatie: Stichting ProSea: Bettina Zevenbergen (030 - 2340016) en Unilever: Chris Dutilh (020 - 6239657). Beide zijn beschikbaar bij de uitreiking in Katwijk.

Stichting ProSea, Postbus 428,3500 AK UTRECHT
tel: 030 - 2340016, fax: 2302830 email: b.zevenbergen@noordzee.nl, www.promare.nl

Drs. M. Langendijk (Communicatie en Strategie)
Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
tel: 030 - 2340016 en 06 - 55942646, fax: 030 - 2302830 http://www.noordzee.nl