Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 5 december 2001

Dringend optreden van de Europese Unie gevraagd in Palestijns-Israëlisch conflict:
Bestrijding terrorisme niet verwarren met het recht op Palestijnse Staat
Wat deze dagen in Israël gebeurt tart alle verbeelding. Ariel Sharon bestempelt de Palestijnse Autoriteit als een terroristische vereniging en verklaart hen zo regelrecht de oorlog.We mogen echter niet uit het oog verliezen dat Yasser Arafat de democratisch verkozen president is van het Palestijnse volk, volk dat al meer dan 30 jaar gebukt gaat onder de bezetting van zijn grondgebied en wacht op de officiële erkenning van de staat Palestina.

Agalev sluit zich aan bij de partij van de Israëlische Arabieren en van Meretz die in de Knesset de gebeurtenissen van de laatste dagen onverkort veroordelen en vraagt de ganse Israëlische regering zich te bezinnen over dit gewelddadige optreden.
Agalev wil ook de vredesbewegingen in Israël vragen de strijd niet op te geven. Geen enkel weldenkend mens keurt immers goed dat geweld met geweld wordt beantwoord.

Deze aanvallen worden voorgesteld als een oorlog tegen terreur, waardoor een terechte politieke strijd als daad van verzet en recht op vrijheid wordt gelijkgesteld met een te veroordelen gewelddadige strijd. Dit is een zeer gevaarlijke evolutie en illustreert eens te meer de noodzaak van een duidelijke afbakening van terrorisme en vrijheidsstrijd.

België vragen we de Palestijnse vertegenwoordiger in België de heer Armali het reeds lang beloofde diplomatieke paspoort rechtstreeks toe te kennen. Dit als blijk van erkenning van de Palestijnse Staat.

De E.U. moet zich distantiëren van de V.S. en Groot-Britannië en een eigen koers varen.
Agalev en Ecolo vragen aan de Europese Unie en het Belgisch voorzitterschap:
- de associatie-akkoorden met de staat Israël op te schorten en te evalueren;

- te pleiten bij de VN op gepaste wijze tussen te komen om in de Palestijnse gebieden mede de orde te handhaven;

- deze ongeoorloofde aanvallen te veroordelen en zich op te stellen als bemiddelaars om te vermijden dat het geweld verder escaleert, want anders verdwijnt met deze oorlogsverklaring van Sharon ook het laatste greintje hoop op dialoog. Dit is de enige weg naar vrede en naar een blijvende oplossing van het conflict en van de redenen die aan de basis van dit conflict liggen: het negeren van de terechte eisen, zoals vastgelegd in VN-resoluties 242, 338 en 452: de stopzetting van de Israëlische bezetting en de erkenning van de Palestijnse staat.

We herhalen dat respect voor de mensenrechten voor iedereen geldt: recht op water, recht op gezondheid en onderwijs, recht op huisvesting, recht op eerlijke processen zonder folteringen, kortom recht op een waardig leven.

Agalev en Ecolo leggen morgen een voorstel van resolutie ter stemming voor. Daarin vragen ze de Europese Unie op te treden, in de hoop deze explosieve situatie te ontmijnen.

Jos Geysels, Politiek Secretaris
Leen Laenens, Volksvertegenwoordiger
Michiel Maertens, Senator
Brigitte Ernst, secrétaire fédérale Ecolo

Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : target=_blank
href="http://www.agalev.be/"http://www.agalev.be/
persteksten : target=_blank
href="http://www.agalev.be/pers/"http://www.agalev.be/pers/