Ministerie van Financien

Persbericht

No 01/324
Den Haag
5 december 2001

Staat maakt Primary Dealers 2002 bekend

Voor het jaar 2002 heeft de Nederlandse Staat opnieuw dertien Primary Dealers geselecteerd. Het nieuwe contract gaat in per 1 januari 2002. Onder de dertien Primary Dealers is één nieuwkomer: Morgan Stanley. De volledige lijst van Primary Dealers voor het jaar 2002 luidt als volgt:

ABN AMRO
BBVA
Credit Suisse First Boston
Deutsche Bank
Fortis Bank
ING Barings/BBL
JP Morgan
Merrill Lynch
Morgan Stanley
NIB Capital
Rabobank International
Schroder Salomon Smith Barney
Société Générale

In 2001 heeft de Staat leningen uitgegeven waarmee een totaal van 19,6 miljard euro is opgehaald. In totaal is 13,6 miljard euro uitgegeven van de dit jaar geïntroduceerde tienjarige lening (looptijd tot 2011) en 6 miljard in twee leningen met een resterende looptijd van circa 3 jaar. Sinds 1999 wordt bij de uitgifte gebruik gemaakt van Primary Dealers. Dit zijn dertien banken die op grond van een eenjarig contract staatsleningen afnemen, een liquide markt voor de handel in staatsleningen onderhouden op het electronisch handelsplatform MTS Amsterdam en bijdragen aan een brede geografische spreiding van Nederlandse staatsleningen. Op grond van in 2001 afgenomen hoeveelheden zijn de eerste vijf Primary Dealers.


1. BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria)

2. ABN AMRO

3. NIB Capital

4. Schroder Salomon Smith Barney

5. Fortis

Naast staatsobligaties geeft de Staat kortlopend schatkistpapier (DTC's) uit om het saldo op de schatkistrekening bij De Nederlansche Bank te sturen. De uitgifte van deze Dutch Treasury Certificates vindt iedere twee weken plaats. Sinds het begin van 2001 verzorgen dertien Primary Dealers en zeven Single Market Specialists de distributie en promotie van dit papier. De ranglijst van de grootste vijf afnemers van DTC's in 2001 is:
1. West LB

2. Credit Agricole Indosuez

3. BBVA

4. Deutsche Bank

5. Fortis

De Primary Dealers en Single Market Specialists onderhouden sinds begin 2001 een actieve markt in DTC's door in dit papier te handelen op MTS Amsterdam. De verhandelde volumes vertonen een stijgende lijn. Nadat in de eerste maanden dagelijks circa 100 miljoen euro werd verhandeld, zijn tegen het einde van 2001 omzetten van 300 of 400 miljoen euro per dag gebruikelijk.

SINGLE MARKET SPECIALISTS VOOR 2002
Met het oog op het succes van de DTC's wordt de in 2001 geïntroduceerde systematiek in 2002 voortgezet. Dit houdt in dat afname en handel in DTC's zullen worden verzorgd door de Primary Dealers en de onderstaande zeven Single Market Specialists: Artesia Banking Corporation
Barclays
BNP Paribas
CDC Ixis
Credit Agricole Indosuez
KBC Bank
West LB

Woordvoerder: drs. S.A.E. Schrover