Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Pronk tekent overeenkomst met Panama over aanpak uitstoot broeikasgassen (5-12-2001)


Eerste akkoord over samenwerking via Clean Development Mechanism een feit.

Minister Pronk van VROM heeft met zijn Panamese collega Anguizola een overeenkomst gesloten in Den Haag over hun samenwerking om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dit is het eerste akkoord dat Nederland met een ontwikkelingsland sluit over samenwerking via het zogeheten Clean Development Mechanism (CDM). De overeenkomst houdt in dat Nederland 20 miljoen ton CO2 kan gaan kopen die in Panama wordt uitgespaard door investeringen in klimaatvriendelijke technologieën. Nederland mag deze aangekochte tonnen CO2 gebruiken om de eigen reductieverplichting te halen: jaarlijks gemiddeld 6% (zo'n 50 Megaton) minder uitstoot in de periode 2008-2012 vergeleken met 1990. Ook met andere landen wil VROM op korte termijn dergelijke CDM-overeenkomsten sluiten.

CDM
CDM is een van de instrumenten waarmee industrielanden een deel van hun reductieverplichting in het buitenland mogen realiseren. Bij CDM gaat het om de wereldwijde vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in combinatie met duurzame ontwikkeling van ontwikkelingslanden. Investeringen in energiezuinige en schone technologieën kunnen in die landen de uitstoot van CO2 terugbrengen. Industrielanden kunnen deze uitgespaarde tonnen CO2 (CO2-kredieten) kopen en als eigen reductie-resultaat meetellen. De spelregels hiervoor zijn vorige maand tijdens de klimaatconferentie in Marrakech vastgelegd.

Projecten
Het succes van CDM hangt grotendeels af van investeringen door het bedrijfsleven in klimaatvriendelijke projecten (bijvoorbeeld energiebesparing en duurzame energie) in ontwikkelingslanden. Dit wordt voor bedrijven financieel aantrekkelijker nu zij de met hun investering uitgespaarde tonnen CO2 aan de overheid kunnen verkopen. Hiervoor heeft VROM tot en met 2010 in totaal bijna 700 miljoen euro (1,5 miljard gulden) beschikbaar. Inmiddels is de eerste tender voor CDM van start gegaan (CERUPT). Bedrijven hebben tot 31 januari 2002 de tijd om hun klimaatvriendelijke investeringsprojecten in ontwikkelingslanden bij uitvoeringsorganisatie Senter aan te melden. (Voor meer informatie over CERUPT zie: www.carboncredits.nl en voor informatie over de VROM-aanpak van CDM www.cdminfo.nl)

Andere instrumenten
Behalve CDM is ook Joint Implementation (JI) toegestaan als manier om een deel van de eigen reductieverplichting in het buitenland te bereiken. Bij JI is gaat het om samenwerkingsprojecten met landen die eveneens een reductieverplichting hebben. Nederland richt zich daarbij op landen uit Midden- en Oost-Europa. In het kader van een tweede aanbestedingsprocedure voor JI (ERUPT-2) kunnen bedrijven vanaf 1 december a.s. tot 4 maart 2002 projecten bij Senter aanmelden.Het derde toegestane instrument is Emission Trading (ET), een systeem van verhandelbare emissierechten waar nog spelregels over moeten worden afgesproken.
(bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=5908)

---