mySAP Financials ondersteunt Beyond Budgeting model en breidt het financieel beheer van de toeleveringsketen uit

Overname van PayNet Software zorgt voor nieuwe functionaliteit

's Hertogenbosch,5 december 2001 - SAP AG heeft vandaag een nieuwe functionaliteit aangekondigd voor strategisch ondernemingsbeheer en financieel beheer van de toeleveringsketen in mySAP Financials. Deze oplossing biedt meer mogelijkheden voor uitgebreid verwerken en interpreteren van essentiële performance- en financiële gegevens, voor een betere stroomlijning van de planningsprocessen, en een gesloten strategisch ondernemingsbeheer volgens het Beyond Budgeting model.

De nieuwe functionaliteit voor strategisch ondernemingsbeheer omvat verbeterde bedrijfsplanning en -simulatie, strategiebeheer en performancebeheer, alsmede mogelijkheden voor stakeholder relationship management. Hiermee kunnen gebruikers gebruikmaken van nieuwe financiële servicemodellen, Internet en op samenwerking gerichte financiële bedrijfsscenario's om immateriële activa in financieel kapitaal om te zetten voor een betere bedrijfsperformance en een beter onderbouwde besluitvorming. Om de financiële toeleveringsketen verder te ondersteunen en de EBPP-functionaliteit binnen mySAP Financials uit te breiden, heeft SAP de Electronic Bill Presentment and Payment (EBPP) Consolidator-software van het Zwitserse PayNet International AG, marktleider op het gebied van EBPP-applicaties, overgenomen.

Betere functionaliteit zet strategie in actie om
mySAP Financials ondersteunt nu Beyond Budgeting. Met dit beheermodel, ondersteund door SAP Strategic Enterprise Management, kunnen bedrijven op basis van consistente en betrouwbare informatie snel en accuraat bedrijfsmatige beslissingen nemen en op veranderingen in de markt reageren. Tevens ondersteunt het model interne en externe samenwerking, zowel lokaal als mondiaal. De decentrale en overdraagbare organisatie uit het model zorgt ervoor dat het formuleren en uitvoeren van strategieën een continu en compleet proces wordt, dat verder kan gaan dan de traditionele jaarlijkse cyclus, gecentraliseerde planning en vaste budgetten.

"mySAP Financials biedt de tools die organisaties nodig hebben voor het implementeren van het Beyond Budgeting-model, naast de functionaliteit voor strategische bedrijfsmatige besluitvorming en hiërarchische controles," aldus Robin Fraser, program director van CAM-I's Beyond Budgeting Round Table.

Business Planning and Simulation
Met de Business Planning and Simulation-functionaliteit kunnen bedrijven zeer eenvoudig meerdere locaties beheren en via diverse feedbackloops en simulaties de plannen met werkelijke gegevens vergelijken. De solide analytische basis van mySAP Financials maakt het mogelijk applicatiegegevens van interne en externe systemen te integreren, waardoor nu het volgen en bewaken van het hele planningsproces mogelijk is. Via webgebaseerde interfaces of enterprise portals is het mogelijk de voortgang te bewaken van specifieke taken en de daarbij betrokken werknemers, alsook tijdschema's, communicatielijnen en de werkstroom binnen de organisatie. Nieuwe, vooraf gedefinieerde applicaties voor kostenplaats-, personeels- en financiële overzichten versnellen de implementatie, waardoor incidentele gebruikers sneller aan de slag kunnen.

Strategy Management and Performance Measurement
Aan de Strategy Management and Performance Measurement-functionaliteit zijn meer opties toegevoegd voor personalisering en gebruiksgemak. Risico-analyse biedt nu de mogelijkheid om waardebeheer en risicobeheer in één centrale applicatie onder te brengen. Zo heeft SAP samen met de Balanced Scorecard Collaborative uitgebreide strategiemodellen voor de chemische industrie ontwikkeld. Deze modellen, die ook de Balanced Scorecard bevatten, zijn gericht op innovatie, een uitstekende bedrijfsvoering en klantvriendelijkheidsstrategieën. Deze modellen vormen het uitgangspunt voor een strategische discussie en laten zien hoe afzonderlijke doelstellingen kunnen worden samengebracht om één algemeen doel te bereiken. SAP gaat door met het ontwikkelen van strategiemodellen voor andere bedrijfstakken en specifieke bedrijfsfuncties.

Stakeholder Relationship Management
Stakeholder Relationship Management is een geheel nieuwe functionaliteit binnen mySAP Financials en bevordert het bereiken van stakeholders door 'push services', zoals geautomatiseerde e-mails. De functionaliteit ondersteunt ook 'pull services', zoals interactieve enterprise portals, voor het vergaren van feedback van stakeholders. Stakeholderdatabases en analyserapporten leveren strategische bedrijfsinformatie, zodat stakeholders een beter inzicht krijgen in de volledige marktwaarde van het bedrijf.

Bedrijfsconsolidatie langs de financiële toeleveringsketen Als gevolg van de recente overname van PayNet-software kan mySAP Financials klanten nu ondersteunen volgens het EBPP biller direct model, om facturen met diverse klanten voor een bedrijf via Internet uit te wisselen. Daarnaast ondersteunt mySAP Financials klanten ook volgens het consolidator-model, met overkoepelende, internationale consolidatiefunctionaliteit voor het via een derde partij versturen van facturen van verschillende leveranciers naar hun klanten. De software wordt naadloos geïntegreerd in de Financial Supply Chain Management-functionaliteit van mySAP Financials, waardoor SAP-klanten gemakkelijk met hun zakenpartners kunnen samenwerken.

"mySAP Financials biedt bedrijven een complete, gesloten oplossing voor het stroomlijnen van de hele cyclus van financiële planning, rapportage, meting en analyse," zegt Hans-Dieter Scheuermann, senior vice president van mySAP Financials bij SAP AG. "Wij bieden nu de beste functionaliteit voor het ondersteunen van beslissingen die aansluit bij de essentiële bedrijfsfuncties, zoals supply chain planning, bedrijfsplanning en customer relationship management."

Over SAP
SAP is wereldwijd marktleider in e-business software-oplossingen. Met behulp van mySAP.com verbeteren mensen overal ter wereld hun relaties met klanten en partners, stroomlijnen zij de operaties en bereiken zij aanzienlijke efficiencyverbeteringen binnen hun toeleveringsketens. Op dit moment gebruiken ruim 15.000 bedrijven verspreid over meer dan 120 landen software van SAP. Het totaal aantal SAP-installaties is wereldwijd gestegen tot boven 36.000. Met dochterondernemingen in meer dan 50 landen genereerde SAP in boekjaar 2000 een omzet van EUR 6,27 miljard. Het bedrijf is genoteerd aan een aantal beurzen, waaronder de beurs van Frankfurt en de NYSE onder het symbool 'SAP'. Meer informatie over SAP is te vinden op www.sap.com.