Eenvoudige oplossing voorkomt besmetting met computervirussen door cyberterroristen

De traditioneel gekozen oplossingen om besmettingen met computervirussen te voorkomen is achterhaald, onbetrouwbaar en kost te veel geld. Virusscanning aan de poort is de oplossing voor dit maatschappelijke probleem. Er gaat heel veel individuele tijd verloren met het updaten van de virusscans programma s op de pc s van de eindgebruikers en op de servers in bedrijfsnetwerken. Dat is mosterd na de maaltijd.

Het is veel logischer, eenvoudiger, beter beheersbaar en daardoor goedkoper indien internetproviders, die fungeren als postkantoor voor gebruikers van e-mail adressen, de scanning aan de poort (de zgn. gateway ) voor hun rekening nemen. Er bestaat inmiddels software waarmee dit mogelijk is. Indien de internetprovider de mail checkt op virussen voordat deze wordt afgeleverd bij de eindgebruiker, kan het virus onschadelijk gemaakt worden voordat het de computer van een gebruiker bereikt. Naast een scan op mail die ontvangen wordt, bestaat tevens de mogelijkheid om de e-mail die door een gebruiker verzonden wordt via een beveiligde provider, te checken voordat deze via het internet wordt verspreid. Dit voorkomt de besmetting van geadresseerden.

Het is volstrekt onduidelijk waarom deze oplossing niet breed wordt ingezet. Het is niet alleen van maatschappelijk groot belang dat de poort-scanning algemeen wordt toegepast, het kan grote economische schade voorkomen.

Intermax uit Rotterdam is een provider die virusscanning aan de poort voor haar klanten uitvoert.Dit bespaart klanten naast onnodige besmettingen, tijd en beheerskosten. Mail kan zelfs gescand worden voor klanten die geen e-mail adres hebben bij Intermax.Toegegeven het is ook een commercieel verhaal maar we begrijpen echt niet waarom deze oplossing niet breed wordt toegepast.

Virusscanning hoort plaats te vinden bij de internet provider !



Ingezonden persbericht